lukovi naslovna

Nutricionisti potvrdili: Ova tri ‘rođaka’ sadrže prebiotik koji hrani dobre bakterije u vašim crijevima

GREEN_300_listici_sredina

Dobar razlog da ih uvrstite na jelovnik

Studija iz 2023. potvrdila je prisutnost inulina, važnog prebiotika, u crvenom luku, poriluku i češnjaku. Bez obzira na to što vam je možda njihov miris neugodan, ovo je dobar razlog da ih uvrstite na jelovnik.

Nutricionisti se sve više bave pitanjem prebiotika, kao važnih spojeva za održavanje zdravlja probavnog sustava i ravnoteže crijevne mikrobiote. Na konferenciji Nutrition 2023, glavnom sastanku Američkog udruženja za nutricionizam, predstavljena je studija koja se bavila procjenjivanjem količine prebiotika u biljnoj hrani. Podsjetimo, prebiotici su spojevi koji hrane dobre bakterije u našim crijevima i omogućavaju im rast, a dobre bakterije štite naš organizam od utjecaja loših bakterija i tako nam jačaju imunološki sustav.

Ova je studija analizirala udio prebiotika u 8.690 namirnica, koristeći službenu bazu podataka o hrani i hranjivim tvarima za nutricioniste, a znanstvenici su zaključili da 37 posto namirnica u u ovoj bazi podataka sadrži prebiotike. Vodeće namirnice bogate prebioticima, koje sadrže oko 100 do 240 miligrama prebiotika po gramu hrane (mg/g) su crveni luk, češnjak i poriluk.

Češnjak se već duže vrijeme povezuje s brojnim zdravstvenim benefitima za ljudski organizam,  zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim i snižavanjem lipida svojstvima. Međutim, češnjak djeluje kao prebiotik potičući rast korisnih Bifidobakterija u crijevima, a pomaže i u sprječavanju rasta bakterija koje uzrokuju bolesti.

češnjak

Crvenom luku također se pripisuju brojna ljekovita svojstva, a kao i češnjak, bogat je izvor inulina koji jača crijevnu floru, pomaže u razgradnji masti i pojačava imunološki sustav, povećavajući proizvodnju dušikovog oksida u stanicama.

Crveni luk je također bogat flavonoidom kvercetinom, koji mu daje antioksidativna i antikancerogena svojstva. Osim toga, ima i antibiotska svojstva te pruža brojne benefite našem kardiovaskularnom sustavu.

crveni luk

Poriluk dolazi iz iste obitelji, kao luk i češnjak, pa pruža slične zdravstvene koristi. Poriluk je hranjiv, što znači da je niskokaloričan, ali bogat vitaminima i mineralima. Zahvaljujući visokom udjelu inulina, poriluk potiče zdrave bakterije u crijevima i pomaže u razgradnji masti.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.