Nutricionisti se sve više bave pitanjem prebiotika, kao važnih spojeva za održavanje zdravlja probavnog sustava i ravnoteže crijevne mikrobiote. Na konferenciji Nutrition 2023, glavnom sastanku Američkog udruženja za nutricionizam, predstavljena je studija koja se bavila procjenjivanjem količine prebiotika u biljnoj hrani. Podsjetimo, prebiotici su spojevi koji hrane dobre bakterije u našim crijevima i omogućavaju im rast, a dobre bakterije štite naš organizam od utjecaja loših bakterija i tako nam jačaju imunološki sustav.
Ova je studija analizirala udio prebiotika u 8.690 namirnica, koristeći službenu bazu podataka o hrani i hranjivim tvarima za nutricioniste, a znanstvenici su zaključili da 37 posto namirnica u u ovoj bazi podataka sadrži prebiotike. Vodeće namirnice bogate prebioticima, koje sadrže oko 100 do 240 miligrama prebiotika po gramu hrane (mg/g) su crveni luk, češnjak i poriluk.
Češnjak se već duže vrijeme povezuje s brojnim zdravstvenim benefitima za ljudski organizam, zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim i snižavanjem lipida svojstvima. Međutim, češnjak djeluje kao prebiotik potičući rast korisnih Bifidobakterija u crijevima, a pomaže i u sprječavanju rasta bakterija koje uzrokuju bolesti.
Crvenom luku također se pripisuju brojna ljekovita svojstva, a kao i češnjak, bogat je izvor inulina koji jača crijevnu floru, pomaže u razgradnji masti i pojačava imunološki sustav, povećavajući proizvodnju dušikovog oksida u stanicama.
Crveni luk je također bogat flavonoidom kvercetinom, koji mu daje antioksidativna i antikancerogena svojstva. Osim toga, ima i antibiotska svojstva te pruža brojne benefite našem kardiovaskularnom sustavu.
Poriluk dolazi iz iste obitelji, kao luk i češnjak, pa pruža slične zdravstvene koristi. Poriluk je hranjiv, što znači da je niskokaloričan, ali bogat vitaminima i mineralima. Zahvaljujući visokom udjelu inulina, poriluk potiče zdrave bakterije u crijevima i pomaže u razgradnji masti.