vrane naslovna

Njemački gradić pronašao rješenje kako otjerati vrane: Jastreb ih nadgleda tri puta tjedno

GREEN_300_listici_sredina

Problemi u gradovima

Bučne su, pogotovo u ranim jutarnjim satima, neuredne su, a građani se često ljute na ove ptice. Problem prenapučenosti vrana nije aktualan samo u Zagrebu, s njim se bore i još neki europski gradovi.

Očito da nije hrvatska metropola jedini grad u Europi koji ima problem s velikim brojem vrana. Ove ptice iz nekog su se razloga silno razmnožile i svojom brojnošću narušile ekosustav ptica po gradovima. Primjerice, u Zagrebu, sve je manje golubova i vrabaca, koji su nekad nastanjivali krošnje drveća ovoga grada.

Vrane, osim što su prilično bučne ptice i agresivne u vrijeme hranjenja svojih ptića, raznose smeće po gradu, tražeći hranu po kantama i kontejnerima. U Zagrebu, rješenja trajnoga za reguliranje populacije ovih ptica nema.

vrane u gradu

Kako izvještava HINA, u njemačkome gradiću Kellingshusenu, koji muči jednaku muku s vranama kao Zagreb, dosjetili su se genijalnoga rješenja. U grad su pozvali Herberta Bogera i njegova jastreba Burkharda, američkoga pustinjskoga škanjca.

Njegov je posao tri puta tjedno nadgledati vrane i svojom ih prisutnošću otjerati iz grada. Kako su vrane inteligentne ptice, sokolar svoga ljubimca dovodi u različito vrijeme dana da se one ne bi navikle na njega.

Ovo nije Bogerov jedini jastreb, on i svoje ostale ptice grabljivice vodi u grad Wilster, ali i u zračnu luku Hamburg.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.