ralph-ravi-kayden-ndl8uG7tcFQ-unsplash

Ptice čistačice: U Švedskoj će vrane skupljati opuške cigareta s ulica

GREEN_300_listici_sredina

Opušci čine 62% uličnog otpada

Švedska tvrtka Corvid Cleaning "zapošljava" vrane koje će skupljanjem opušaka pomoći očistiti ulice Södertäljea. Divlje vrane će biti dresirane i nagrađene hranom za čišćenje grada, a prikupljeni opušci bit će odloženi u posebno dizajnirane strojeve.

Prema Christianu Günther-Hanssenu, osnivaču tvrtke Corvid Cleaning i čovjeku koji predvodi program čišćenja, metoda prikupljanja otpada pomoću vrana mogla bi smanjiti troškove čišćenja za 75%. Naime, Günther-Hanssen kaže da program neće prisiljavati ptice na sudjelovanje. Umjesto toga, ptice će se poticati putem sustava koji im daje hranu za svaki deponirani opušak.

“Ideja je naučiti ptice da skupljaju otpad i bacaju ga u poseban stroj, odnosno kantu za ptice. Kada to učine, nagrađene su hranom. Kanta će razlikovati smeće od ostalih predmeta kao što su kamenje i lišće i samo će nagraditi smeće. Ptice sudjeluju onoliko koliko žele, a jedini ljudski angažman je isprazniti kantu i napuniti hranu. Čak i tijekom treninga ptice komuniciraju samo s kantom”, rekao je Günther-Hanssen na službenoj web stranici.

Prema zakladi “Keep Sweden Tidy”, više od milijardu opušaka završi na švedskim ulicama svake godine. Ovaj otpad predstavlja oko 62% ukupnog otpada na ulicama. Zaklada dodaje da Södertälje troši 20 milijuna švedskih kruna (gotovo 15 milijuna kuna) na čišćenje ulica.

Zbog svoje inteligencije, vrane su ptice koje su odabrane za program čišćenja. Istraživanja sugeriraju da ove ptice imaju sposobnost rasuđivanja kao sedmogodišnje dijete i da se mogu uvježbati za obavljanje određenih zadataka. “Lakše ih je podučavati, a postoji i veća šansa da uče jedni od drugih. Istodobno, postoji manji rizik da greškom pojedu bilo kakvo smeće”, rekao je Günther-Hanssen za The Guardian. “Procjena troškova podizanja opušaka danas je oko 80 švedski öra ili više po opušku, neki kažu dvije krune. Ako vrane pokupe opuške, to bi možda bilo 20 öre po opušku. Ušteda za općinu ovisi o tome koliko opušaka pokupe vrane.”

Iako se čini kao fora i inovativan projekt, mnoge zanima kako će skupljanje opušaka utjecati na zdravlje ptica. “Nitko ne zna, ali namjeravamo saznati. Ono što do sada znamo je da opušci sadrže mnogo nikotina i drugih spojeva koji su opasni ako se udahnu ili progutaju. Budući da ptice neće učiniti ni jedno ni drugo, nepoznato je hoće li uopće nešto iz njih konzumirati. Također je poznato da ptice u urbanim sredinama često jedu ljudsku nezdravu hranu i kao rezultat toga imaju nutritivni deficit. Prilično su dobre šanse da je moguće staviti ptice na bolju prehranu i poboljšati njihovo cjelokupno zdravlje s ovim rješenjem”, napisao je Günther-Hanssen na web stranici.

Projekt će započeti pilot fazom u Södertäljeu. Strateg za otpad iz općine Södertälje, Tomas Thernström rekao je: “Bilo bi zanimljivo vidjeti može li ovo funkcionirati i u drugim sredinama. Možemo naučiti vrane da pokupe opuške, ali ne možemo naučiti ljude da ih ne bacaju na tlo. To je zanimljiva misao.”

PHOTOS BY: Unsplash, Christian Günther-Hanssen. / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.