jacek-ulinski--Id8xvwONvo-unsplash

Ako uskoro naiđete na agresivne vrane koje napadaju vas i vaše ljubimce, ovo je razlog!

GREEN_300_listici_sredina

Važno je ostati smiren!

Nakon što su se pred dva mjeseca izlegli ptići vrana, vrijeme je za njihovo prvo izlijetanje iz gnijezda. Tijekom svibnja budite na oprezu!

Prošlo je gotovo 2 mjeseca otkako smo vas obavijestili na bučni period u glavnom gradu. Razlog tome je svijanje gnijezda gačaka i vrana za svoje ptiće koje traje sve do otprilike svibnja. Ptići su pretežito sada spremni na prvi let iz gnijezda, a njihove majke vrane postaju veoma zaštitnički nastrojene pa se građane moli za oprez.

Zaštita potomstva

Ptići sive vrane izlijeću iz gnijezda u svibnju, a taj period samo što nije stigao u gradove, posebice u Zagreb gdje je koncentracija vrana poprilično velika. Naime, nakon svijanja gnijezda i nakon što su se izlegli potomci gačaka i vrana, tijekom narednih mjeseci kreću u svoje prve avanutre zbog kojih njihove majke mogu biti vrlo agresivne prema ljudima, prolaznicima. Ptići sive vrane izlijeću iz gnijezda u svibnju i kao mlade neiskusne ptice još su prilično nespretni u letu i snalaženju u prostoru. Stoga ih odrasle  vrane, kao inteligentna bića, pokušavaju zaštititi u toj osjetljivoj i ranjivoj fazi nakon izlijetanja od mogućih opasnosti, poput mačaka, pasa pa i čovjeka.

Kako se ponašati u situacijama napada?

Prije svega treba znati kako su vrane itekako svjesne da je čovjek veći i jači od njih, stoga prije svega treba ostati smiren (koliko god vam u toj situaciji se činilo opasno i stresno) i nema potrebe za paničarenjem. Važno je mahati rukama i biti što glasniji jer tad vranama izgledate veći i snažniji, a ukoliko sa sobom imate kišobran, razmašite se njime.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.