Nikad nije prerano za edukaciju o zelenoj održivosti – Eko Limach Fest

GREEN_300_listici_sredina

Festival za djecu 6.9.2020.

Prvi pravi eko dječji festival održat će se u nedjelju, 6.9.2020. u parku Maksimir. Festival je namijenjen djeci od 3 do 12 godina, a obuhvatit će kroz razne kreativne radionice, igru, sport i glazbu edukaciju o održivom razvoju i predstaviti važnost očuvanja prirode. Festival je osim djeci, prilagođen i roditeljima koje potiče da provode što više kvalitetnog vremena s djecom. Posebno se ističe radionica o geologiji i održivom razvoju.

Tema održivosti i geologije često se smatra preozbiljnom za djecu. No, uz poticajno okruženje u kojem se uči kroz igru upravo je ova tema od značaja za najmanje. Na Eko Limach Festu tako će se održati edukacija #ProGEO o geologiji i održivom razvoju za stjecanje iskustava i znanja o sebi, drugima i svemu što nas okružuje u organizaciji udruge ProGEO-Hrvatska. Aktivnosti vezane uz upoznavanje prirode i njeno očuvanje važne su zbog izgradnje sustava vrijednosti za život i zajednicu.

Od malena djeca mogu razvijati određene interese i navike vezane uz odgovorno ponašanje prema okolišu i racionalnu potrošnju energije. Također, bitno je educirati djecu o energiji koja nam je bitna za budućnost. Energija nam je potrebna za sve što radimo i trebamo je čuvati za budućnost. Pritom se ne radi isključivo o štednji nego traženju novih rješenja u određenim uvjetima.

Geologija je znanost koja otkriva mnoga važna znanja o razvoju Zemlje. Djeca od ranog doba pokazuju za nju veliki interes. Teme vezane uz dinosaure, planete i vulkane oduvijek su bile pomalo neobične jer se o njima ne može puno čuti u vrtiću ili školi. Dječja znatiželja voli istraživati, čudi se i veseli otkrivenim stvarima, pokušava doznati odgovore na naizgled jednostavna pitanja tipa ‘Zašto voda nema boju?’ ili ‘Zašto je lava crvena?’. Upravo ta pitanja temelj su i za prava znanstvena istraživanja. Cilj geologije u ovom slučaju nije primarno stvarati male znanstvenike nego povezati ljude s našim prirodnim okruženjem i omogućiti im sigurnije i zanimljivije životne uvjete.

Pa što možemo naučiti od dinosaura? I oni su imali svoje obitelji i morali se truditi oko zasnivanja doma i pronalaženja hrane. Uče nas da različitosti u izgledu doprinose raznolikosti života. Jedan od osnovnih temelja održivog razvoja je briga o planetu na kojem živimo pa ako preko učenja o planetima shvatimo koliko je jedinstvena i rijetka mogućnost da se život uopće razvije, možda shvatimo koliko smo sretni. Jesu li vulkani opasni? Mogu li nam biti korisni? Ako mu kroz crtani film ili slikovnicu damo emocije, koju nam priču može ispričati? Možda kako je godinama čekao mogućnost da stvori veliku količinu energije, prašine, plodne zemlje ili tople vode. Odgovore na sva pitanja, ali i usvajanje novih spoznaja djeca će saznati dolaskom na Eko Limach Fest koji će se u slučaju lijepog vremena održati u nedjelju 6.9.2020. Ukoliko vremenske prilike ipak onemoguće održavanje ELF-a, organizacija ovog zabavnog i edukativnog dana za djecu će se održati 20.9.2020.

PHOTOS BY: PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.