IMG_1932

Održivost ljekovitog bilja Dalmacije te jadranske obale i otoka

GREEN_300_listici_sredina

Uzgoj i pravilno sakupljanje je ključ

U srcu Dalmacije, u kamenu i kršu, na širem području Nacionalnog parka Krke, nalaze se ekološka polja ljekovitog bilja, destilerija i proizvodni pogon tvrtke Bioeterica. Prostrano područje obuhvaća nekoliko sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Ono predstavlja spoj Mediterana i kontinenta Hrvatske u kojem nalazimo veliku bioraznolikost ljekovitog bilja.

Djelujući u takvom okruženju, sretni smo što još uvijek postoje mjesta na ovom planetu, koja su sačuvana, izvorna, ekološki zaštićena. Isto tako, većina nas nije ni svjesna našeg prirodnog blaga koje raste po Dalmaciji i njene iskonske ljepote i prirodnosti.

Ljepotu jadranske obale i Dalmacije doživjeli su mnogi, ali većini možda nije poznato bogatstvo i jedinstvenost ljekovitog bilja tog područja. Tako se od gradskih kala do planinskih litica mogu vidjeti grančice i listići čuvarkuće, buhača, komorača, ružmarina, metvice, kadulje, vrijeska, ive trave, Gospine trave, sljeza, smilja, bršljana, masline, palmi, planike, lovora, čempresa te raznog grmlja zimzelena, brnistre, agruma… Najpoznatija dalmatinska ljekovita biljka je kadulja. Nazivaju je kraljicom Mediterana, čak i svetom biljkom.

Budući da je zaštita i promjena odnosa prema prirodi danas pitanje opstanka, sagledajmo da li smo na adekvatan način sačuvali naše ljekovito blago? Da li ga pretjerano iskorištavamo, da li ga dovoljno poznajemo, da li prirodi vraćamo ono što smo od nje uzeli?

Stručnjaci, uglavnom botaničari, ocjenjuju kako bi dalmatinski krajobrazi bili još bogatiji autohtonim ukrasnim, ljekovitim i začinskim biljem da nije uništeno, djelomice i nestalo iz svog staništa, što nebrigom čovjeka i posljedicama njegova djelovanja, što požarima i ratovima, otvaranjem kamenoloma i divljih odlagališta otpada i onečišćenja prirode pesticidima, uslijed minskih polja; nesmotrenom izgradnjom putova, cesta, mostova, vijadukata, sportsko-rekreacijskih centara, tunela, betonizacija, akumulacija, vjetro-elektrana.

U skladu s tim, često se susrećemo s pojmom održivosti, te se postavlja pitanje kako osigurati održivost ljekovitog bilja Dalmacije i općenito jadranske obale i otoka? Svaki pojedinac i poslovni subjekt koji živi, odmara se ili obavlja poslovnu aktivnost na tom području, više ne može imati izgovor da održivost nije njegova „tema“. Poduzimanje konkretnih akcija u cilju zaštite te ljepote, njegove održivosti zadatak je svih nas.

Sagledavajući načine kako druge zemlje pristupaju zaštiti svojih biljnih vrsta i ljekovitih biljki, dolazimo do zaključka da se održivost ljekovitog bilja Dalmacije može ostvariti djelovanjem na dvije razine:

Pravilnim i odgovornim sakupljanjem samoniklog ljekovitog bilja

Poticanjem plantažnog uzgoja ljekovitog bilja uvažavajući ekološke principe uzgoja

Da bi se postigla adekvatna održivost određene botaničke vrste ljekovitog bilja svakako je poželjno da se kombiniraju navedeni pristupi.

Pravilno sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja

Šetati poljima, šumama i stazama u prirodi i sakupljati ljekovito bilje, zvuči stvarno romantično, ali postoji nekoliko važnih stvari koji treba biti svjestan prilikom sakupljanja.

Način ubiranja: Pri sakupljanju biljaka treba se isključivo služiti rezanjem, a ne čupanjem. Rezanjem potičemo daljnji rast biljke, dok se čupanjem uništava stanište biljke i samim time dovodimo u opasnost opstojnost iste na tom području.

Legalnost: U većini zemalja u svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj protuzakonito je prikupljati ljekovito bilje bez dopuštenja vlasnika zemljišta. Bilo da se radi o privatnom zemljištu ili zemljištu kojim upravljaju Hrvatske šume. Također, zabranjeno je sakupljanje ljekovitog bilja u nacionalnim parkovima ili sakupljanje zaštićenih i ugroženih vrsta.

Tijekom procesa komercijalnog ubiranja ljekovitog bilja iz prirode, tvrtka BIOETERICA pristupa odgovorno uvažavajući navedene smjernice te kontinuirano educira sakupljače ljekovitog bilja o načinu ubiranja ljekovitog bilja.

Plantažni uzgoj ljekovitog bilja

Veliko zanimanje za plantažni uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, kao alternative samoniklom bilju, potakla je potražnja prerađivačke industrije čiji se krajnji proizvodi temelji na ljekovitom i aromatičnom bilju. Plantažnim uzgojem osigurava se ljekovito bilje ujednačene kvalitete i kvantitete te se osigurava ekonomična proizvodnja i održivost vrste.

Usmjerenim uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja smanjuje se nekontrolirana berba samoniklog bilja i time sprečava njegovo izumiranje. S obzirom na potrebe svjetskog, posebice razvijenog zapadnog tržišta, proizvodnja ekološkog ljekovitog bilja treba biti prioritet. BIOETERICA je tako već od 2011. godine pokrenula projekt održivost ljekovitog bilja, podizanjem nasada ekološkog ljekovitog bilja, certificiranog od strane Hrvatskih certifikacijskih organizacija i na taj način daje svoj doprinos zdravom i sigurnom okruženju koji je osnovni preduvjet održivost pojedine biljne vrste i cjelokupnog područja Dalmacije. Dajmo svi svoj doprinos održivosti, brinimo o ljekovitom bilju Dalmacije ponašajući se odgovorno prema ubiranju istog iz prirode te potaknimo ekološki a ne konvencionalni uzgoj. Sakupljanje bilja je održiv i ekološki prihvatljiv odnos s prirodom i iako bilje beremo, ostavljamo mu mogućnost rasta i razmnožavanja. Čuvajmo prirodna staništa za sebe i buduće generacije.

PHOTOS BY: Privatno vlasništvo / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.