Zero Waste izazovi društvenih mreža

GREEN_300_listici_sredina

Društvene mreže kroje mišljenje današnjice i koja god utopistička struja pokušava opovrgnuti ovu izjavu, ovaj put joj nećemo dopustiti da bude u zabludi.

Zahvaljujući YouTube kanalima, velik broj anonimnih pojedinaca svoj je način života doveo pred kamere i pokazao zašto bi baš njihov lifestyle bio poželjan i zašto biste ih trebali slijediti.

Važnost mišljenja, vijesti i informacija koje kreiraju social kanali ovih je nekoliko mjeseci pandemijske krize napokon izašla na vidjelo zbog čega su mogući negativni komentari o utjecaju social medija brzinom munje ušutkani. Naravno, ovog puta progovaramo o sustainable lifestyle blogerima i zero waste influencerima čije se glas polako, ali sigurno sve jače čuje. Kako bi svojim pratiteljima, ali i široj javnosti predstavili što znači održiv način života, na svojim kanalima predstavljaju challenge koji su zabavni i doista – izazovni. Donosimo vam 3 izazova koje će vas zaintrigirati i u nekom trenutku navesti na plakanje:

Zero waste trash can

Blogeri koji promoviraju održivi način života vas upozoravaju – sve smeće koje odbacite u jednom tjednu, a koje se ne može kompostirati ili reciklirati stane u staklenu bočicu od 1 litre. Ukoliko vam ovo ne zvuči kao izazov, čestitamo, već ste u zero waste timu! Ipak, kada se bolje promisli, ovaj izazov i nije toliko nemoguć. Papir se reciklira, proizvodi u trgovini se pri vaganju mogu staviti u biorazgradivu vrećicu ili bilo koju vrećicu koju ponesete od doma (sve su popularnije platnene višenamjenske vrećice za hranu na rinfuzu), mogu se kupovati proizvodi u kartonskim vrećicama… Naravno, ovaj način života zahtijeva pripremu od ranog jutra i pravi je vojnički režim. Tijekom cijelog dana biste praktički trebali znati što ćete jesti, piti i ako idete u trgovinu što kupiti i u kojim vrstama vrećica nositi. YouTuberica Cheap Lazy Vegan se doista namučila, a možda biste mogli i vi!

Odaberite 3 zero waste predmeta koja ćete koristiti svakodnevno

Ovo je zapravo jednostavan izazov koji bi vam mogao zakomplicirati život. Počnimo s pićem. Hidratacija tijela je nužna, a u danu biste trebali popiti do 2 litre tekućine. Savjetujemo da to svakako bude voda, no ovdje se ulaze i bistre juhe te čajevi i kava. Jeste li se naviknuli kupovati bočicu vode s kioska ili koristiti plastične čaše iz automata? Jedna staklena boca od pola ili cijele litre bi mogla riješiti problem plastike koju nesvjesno koristite i tako malim korakom pridonesete čovječanstvu. Čistoća ruku je bitna, posebno u ovakvim vremenima. Umjesto tekućih sapuna koji najčešće dolaze u plastičnim pakiranjima i čija proizvodnja nije pretjerano ekološki osviještena, odberite klasičan sapun od voska. Sve je više sapuna koji dolaze u papirnatom pakiranju, a i suprotno uvriježenom mišljenju, bakterije se na njima ne zadržavaju. Nećemo otići u krajnost i nagovarati vas da sami izradite svoj sapun, no ako imate želju, hrpa YT tutoriala čeka baš vaš pregled. Treća sustainable i zero waste zamjena uobičajenom sredstvu za čišćenje kuće je najjednostavniji – ocat. Imati alkoholni ocat u kući znači u jednom trenutku zamijeniti i desetak specijaliziranih sredstava za čišćenje, a uz to je jeftiniji, ne izaziva alergijske reakcije, samo se miris malo problematičan. Tom problemu možete doskočiti uz nekoliko kapi limunovog soka ili esencijalnim travama poput ružmarina ili lavande.

3.Pismo koje nije zahvalnica

Izazov koji je možda najjednostavnije izvesti, a sigurno u svakome od nas čuči vječno nezadovoljni kupac. Za ovaj izazov se usmjerite na brendove i supermarkete koje najčešće konzumirati i kod kojih najčešće kupujete. Brzo ćete osvijestiti koji su njihovi propusti, te na jednom papiru ili putem maila ispišite zamolbu omiljenom brandu. Dajte im savjete, prijedloge što bi mogli početi primjenjivati, a što bi u potpunosti trebali odbaciti. Ukoliko vam nedostaje ideja, imamo jednu univerzalnu zamolbu i nadamo se ćete se složiti s nama – vrijeme je da papirnati računi s utisnutim grafitom odu u zaborav te se blagajne digitaliziraju i uvedu e-račun. Što kažete?

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.