Snapinsta.app_325954279_570253088286004_4104090352997057446_n_1080

Najveća i vjerojatno među zadnjima otkrivena: Špilja koja ima svoju rijeku, prašumu i cijeli ekosustav

GREEN_300_listici_sredina

Svijet kao iz Alise u zemlji čudesa

Nevjerojatnoj ljepoti našeg planeta od 2009. godine svjedoči i špilja Son Doong smještena u Vijetnamu. Riječ je o prema mnogima najvećoj špilji na svijetu koja ima svoju vlastitu rijeku, prašumu, slapove, potoke, a u nju stane i cijeli neboder od 40 katova.

I dok špilje povezujemo s hladnim, poprilično mračnim i vlažnim mjestom u dubini zemlje ili u planini, ova vijetnamska pravi je svijet za sebe. Riječ je o špilji Son Doong koja se smatra najvećom na svijetu, a službeno je otkrivena tek 2009. godine.

U nju stane neboder od 40 katova

Južno od grada Hanoi na granici dviju vijetnamskih provincija Quảng Bình i Bac Trung Bo, smjestila se ova prema mnogima najveća špilja na svijetu. Špilja je duža od 6,5 km, visina je 200 m, a širina 150 m, a 1991. godine pronašao ju je lokalni stanovnik, no trebalo je 18 godina da ju stručnjaci istraže i javno obznane njezino postojanje. Njezina veličina je magična, stručnjaci tvrda da u nju može stati nekoliko nebodera visine od 40 katova ili pak iz nje poletjeti Boeing 747. Po volumenu, ovo je najveći špiljski prolaz na svijetu.

Fotografije iz špilje uistinu svjedoče o čarobnom mjestu za kojeg mnogi koji su je obišli tvrde da je svijet za sebe, što i ne čudi s obzirom na to da kroz nju teče rijeka, obiluje potocima, ima vlastitu prašumu, slapove i nevjerojatne formacije stijena.

Tražio drvo pronašao najveću špilju na svijetu

Kao topljiva špilja, formirana je u topljivom vapnencu i vjeruje se da je stara između 2 i 5 milijuna godina. Njezin je pronalazak posebno zanimljiv. Ulaz u Son Doong pronašao je 1991. čovjek po imenu Hồ Khanh, dok je tragao za agarwoodom, vrijednim drvetom. Iako je isprva otišao dalje istražiti, kada mu je prišao, obeshrabrio ga je zvuk vode koja je nadirala i jak vjetar koji je dopirao s ulaza. Ne misleći da je to od velike važnosti, do trenutka kada se vratio kući zaboravio je točnu lokaciju ulaza. Kasnije je usput spomenuo svoje tada još njemu ne toliko važno otkriće dvojici članova Britanske udruge za istraživanje špilja koji su istraživali to područje. Zamolili su ga da pokuša ponovno otkriti ulaz, što je na kraju uspio učiniti 2008. godine, a 2009. vodio je ekspediciju, odnosno članove britanske udruge do ulaza.

Ograničen broj posjetitelja

Njihov napredak u istraživanju cijele špilje zaustavio je veliki, 60 metara visok zid obložen kamenom, koji je ekspedicija nazvala Vijetnamski zid. Ekspedicija se vratila u ožujku 2010. i uspješno prešla zid, što je omogućilo istraživačima da dođu do kraja špiljskog prolaza. Početkom kolovoza 2013. godine prva je turistička grupa istražila špilju u vođenom obilasku po cijeni od nevjerojatnih 3000 američkih dolara. Za pristup špilji potrebne su dozvole i to u ograničenoj količini, a špilja je dostupna od siječnja do kolovoza i to samo jedna turistička agencija ima pravo na vođenu turu. Nakon kolovoza, obilne kiše uzrokuju porast razine rijeka, čineći špilju uglavnom nedostupnom.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.