tom-wheatley-4ueD924b6TQ-unsplash

Osim traperica i kožnih jakni, znate li da u Trstu postoji najveća špilja u svijetu?

GREEN_300_listici_sredina

Upisana u Guinnessovu knjigu

Ako zanemarimo šoping, Trst je poznat i po svojim prirodnim ljepotama. Jedna od njih svakako je i Grotta Gigante, špilja koja je do 2010. držala rekord u najvećoj špilji u svijetu ikad otvorenoj za turiste.

Mnogima je Trst bila ili je još uvijek jedna od poznatijih destinacija kada je riječ o šopingu. Po dobar par traperica odlazilo se u popularni Trst gdje se obavila i nabavka hrane, popila kava i pojela jedna od boljih pizza u Italiji. No ovaj glavni grad pokrajine Firuli-Venezia Giulia na svega osamdesetak kilometara od Rijeke osim što je bio šoping meka za brojne Hrvate, on skriva i prirodne ljepote koje vrijedi posjetiti. Jedna od njih svakako je i Grotta Gigante, što bi u prijevodu značilo ogromna špilja koja je smjestila nešto manje od deset kilometara izvan centra Trsta.

Briška jama kako je nazivaju Slovenci visoka je 107 metara, široka 65 metara i dugačka 130 metara što malo tko zna da je 1995. godine ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća špilja na svijetu otvorena za javnost. Ovu tršćansku špilju nitko u svijetu nije mogao skinuti s trona sve do 2010. godine kada je na jugozapadu Francuske za turiste otvorena špilja La Verna. Središnja dvorana špilje koja je otvorena za posjetitelje oduševit će vas brojnim uistinu gigantnim stalaktitima i stalagmitima koji diljem ove jame kaplju i s visine od 80 metara taloženjem kalcijevog karbonata na velikom području. Špilju je prvi istražio i praktički otkrio Antonio Federico Lindner 1840. godine kad se u kršu iza Trsta tražila podzemna voda iz rijeke Timavo kako bi se mogao napraviti gradski vodovod. Ono što je Lindner pronašao nedvojbeno je sve promijenilo.

Od 1897. godine špilja je potpuno mapirana zahvaljujući Andrei Perko, te špilja postala propisno opremljena za obilaske 1905. godine od strane organizacije Club Touristi Triestini, a svečano je otvorena 1908. godine. Nakon Prvog svjetskog rata vlasništvo Grotte Gigante prešlo je na Julijsko alpsko društvo da bi stvarni turizam zapravo počeo tek 1957. godine, kada je unutar jame instalirana električna energija, koja je otkrila nove perspektive i detalje.

Ova talijanska prirodna ljepotica već pri samom ulasku oduzima dah. Nakon što vam vodič odškrine vrata postane vam jasno zašto je nazivaju ogromnom. Kako biste se spustili u samo središte, potrebno je prijeći točno 500 stepenica, a jednako vam toliko treba da se dignete prema izlazu. U špilji je za svakog godišnjeg doba temperatura 11 Celzijevih stupnjeva, što ako dođete za vrijeme ljetnih vrućina svakako pruža ugodu i osvježenje, no bitno je na sebi imati topliju odjeću. To vrijedi i za obuću. Zaboravite na japanke i druge ljetne sandale, zbog vaše sigurnosti potrebno je na sebi imati čvrstu obuću. Šetnjom kroz intimno osvjetljenu špilju svaki će vam se prizor prirodnih ljepota unutrašnjosti činiti kao neka od najljepših kompjuterskih pozadina, a svaki špiljski ukras dužim gledanjem možete poprima oblik nekog živog bića.

Obilazak špilje traje do sat vremena tijekom kojeg na raspolaganju imate vodiča koji govori talijanski, no ukoliko vam taj jezik nije poznat, moguće je na ulazu skinuti aplikaciju s kojom ćete na engleskom jeziku dobiti sve bitne informacije o špilji. Tijekom spuštanja u samo središte fotografiranje nije dozvoljeno, no kad se spustite u samo središte možete ovjekovječiti sve što vam se svidi za uspomenu, a dovoljno je samo i golim okom upijati prirodu Grotte Gigante.

Zbog epidemioloških mjera ograničen je broj grupnih ulazaka u špilju pa je ulaznicu potrebno ranije rezervirati, a njezina se cijena kreće od 13 eura za odrasle, 10 eura za studente do 26 godina. Budući da se do dna špilje dolazi isključivo stepenicama, osobe s invaliditetom imaju mogućnost 3D prolaska kroz špilju sa stručnim osobljem. Nakon što izdržite svih ukupno 1000 stepenica, na izlazu možete uživati u okrijepi, a kad ste već tamo, produžite do mjesta Prosecco po kojem je poznato vino dobilo ime. Sigurni smo da ćete tamo naći nešto za sebe, ako ne čašu popularnog vina, onda barem prekrasne poglede na vinograd i Trst.

PHOTOS BY: Privatni album, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.