Jestivo cvijeće

Najpoznatije jestivo cvijeće: Kako ga uzgojiti i kada iskoristiti?

GREEN_300_listici_sredina

Jelo postaje umjetničko djelo

Uzgoj jestivog cvijeća može biti izazovan i kreativan proces, a korištenje ovih cvjetova u kulinarstvu donosi ne samo estetsko zadovoljstvo već i novu dimenziju okusa.

U svijetu kulinarstva, jestivo cvijeće sve je popularnije zbog svoje estetske vrijednosti, ali i zbog dodavanja jedinstvenih okusa jelima. Neven, kamilica, lavanda, plućnjak i vlasac su samo neka od najpoznatijih jestivih cvjetova koji se često koriste u raznim kulinarskim kreacijama.

Neven (Calendula officinalis): Neven, s svojim svijetlim narančastim i žutim cvjetovima, ne samo da uljepšava vrtove, već i donosi ljekovita svojstva i okus jela. Uzgoj nevena je prilično jednostavan. Biljka preferira sunčana ili polusjenovita mjesta s dobro dreniranim tlima. Cvate od proljeća do jeseni. Cvjetovi nevena imaju blago gorkast okus i često se koriste za bojanje jela ili kao dodatak salatama, juhama i umacima.

Kamilica (Chamomile): Kamilica je poznata po svom umirujućem učinku i delikatnom cvatu. Za uzgoj kamilice potrebno je sunčano mjesto s dobro dreniranim tlima. Može se uzgajati iz sjemena ili presadnica. Cvate tijekom ljeta. Cvjetovi kamilice koriste se za pripremu umirujućih čajeva, ali se također mogu dodavati u salate, umake ili slatka jela radi dodatka blagog cvjetnog okusa.

Lavanda (Lavandula angustifolia): Lavanda je poznata po svojoj prepoznatljivoj aromi i ljubičastim cvjetovima. Uzgoj lavande zahtijeva sunčano mjesto s dobro dreniranim tlima. Biljka dobro podnosi suše i ne zahtijeva mnogo održavanja. Cvate tijekom ljeta. Cvjetovi lavande imaju slatkast okus s notama citrusa i mogu se koristiti u raznim slasticama, čajevima ili kao ukras za jela.

Plućnjak (Borago officinalis): Plućnjak, poznat i kao “cvijet hrabrosti”, ima svijetlo plave cvjetove koji su jestivi i imaju svjež, lagani okus krastavca. Uzgoj plućnjaka je prilično jednostavan. Biljka preferira sunčana mjesta i dobro drenirano tlo. Sadi se izravno na otvorenom tlu u proljeće i cvjeta tijekom ljeta. Cvjetovi plućnjaka su izvrsni dodatak salatama, voćnim napicima ili čak kao ukras za torte i kolače.

Vlasac (Allium schoenoprasum): Vlasac je član porodice lukova, poznat po svojim tankim, zelenim listovima i ljubičastim cvjetovima. Uzgoj vlasca je jednostavan, preferira sunčana ili polusjenovita mjesta s dobro dreniranim tlima. Cvate tijekom proljeća i ljeta. Cvjetovi vlasca imaju blagi okus luka i često se koriste kao ukras ili kao dodatak jelima poput salata, juha ili jela od jaja.

Jedna od ideja kako možete iskoristiti jestivo cvijeće jest priprema focaccie u čije tijesto utisnete cvjetove po svom odabiru i jelo se odmah pretvara u pravo umjetničko djelo.

PHOTOS BY: Unsplash.com, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.