Želite li puuuno ukusniju varijantu kruha, oplemenjenu svojim najdražim povrćem i začinskim biljem, koju možete jesti samostalno, ali i kao dodatak nekom varivu, salati, ili za doručak s namazom, tada je pogača od poriluka idealan izbor. Budući da u njoj nema kvasca, nećete je morati dugo mijesiti niti čekati da se digne, a kako su sastojci jednostavni i malo ih ima, bit će spremna za pećnicu u manje od 15 minuta.
Ono što je najbolje, u ovu pogaču ide poriluk, tako da ćete dobiti još jedno ukusno jelo s ovim zdravim povrćem. U originaln recept ide glatko bijelo brašno, ali mi smo testirali ovaj recept i stavili 50 posto pirovog brašna – i pogača je bila vrlo ukusna.
Poriluk blagodtvorno djeluje na probavu, a ovoj pogači daje poseban okus tako da je možete jesti bez ikakvih dodataka, a s jogurtom je doista pravi grurmanski doživljaj. Najveći napor koji ćete morati uložiti je umijesiti maslac u brašno, ali ni to ne zahtijeva neku posebnu vještinu. Rezultat – najbolja pogača koju smo ikad probali!
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sušenog peršina
- 2 poriluka sitno narezana
- 110 g maslaca
- 175 g naribanog cheddar sira
- 200 ml vode
- malo mlijeka za premazivanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Popržite narezani poriluk 5 minuta na tavi s malo ulja, a prije termičke obrade ga posolite i dodajte bibera. Stavite brašno u veliku posudu. Umiješajte prašak za pecivo, sušeni peršin (možete koristiti origano ili mješavine začina ako više volite) i sol i papar. Dodajte maslac. Prstima ga utrljajte u brašno dok se potpuno ne raspadne i stopi s brašnom. Umiješajte naribani cheddar i poriluk dok se ravnomjerno ne rasporedi. Dodajte vodu. Rukama miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Stavite tijesto na veliki namazani ili papirom obloženi pleh za pečenje i pritisnite ga dok ne dobijete krug otprilike 20 cm u promjeru. Premažite vrh kruha s malo mlijeka.
Pecite u pećnici 30 minuta ili dok ne postane zlatnosmeđe boje. Ako se površina prebrzo zapeče, samo pogaču pokrijte folijom tijekom posljednjih nekoliko minuta pečenja. Prije posluživanja, ostavite da se malo ohladi.