mozaik
mozaik

Na radovima umjetnika koji ‘popravlja’ pločnike mozaikom osvanuo je i presladak natpis

GREEN_300_listici_sredina

'Okolo'

Umjetnik Ememem je poznat po svojoj anonimnosti te postavlja svoje radove noću, izazivajući znatiželju i iznenađenje prolaznika koji se susreću s njegovim umjetničkim djelima. Prolaznike u Zagrebu je razveselio svojim djelima, ali i posebnom porukom.

Punih deset dana, od 20.08.2023. do 30.08.2023., zagrebačke ulice, parkovi i skroviti kutci Gornjeg grada postali su pozornica jednog prekrasnog umjetničkog projekta koji će dirnuti srca prolaznika svojom porukom ljubavi i pažnje. Projekt nazvan “Okolo” građanima je približio umjetničku šetnju ispunjenu raznolikim instalacijama koje su svojim jedinstvenim pričama povezali umjetnost i emocije na prilično neočekivane načine.

Tako je središte Zagreba na više od deset lokacija postao platno na kojemu su brojni umjetnici prenosili svoje priče kroz različite izričaje kao što su street art, svjetlosne i zvukovne instalacije, fotografije, zelene kompozicije te skulpture. Ova posebna umjetnička inicijativa ne samo da nam je uljepšala gradsku svakodnevicu, već nas je i potaknula na promišljanje o važnosti komunikacije i povezanosti među ljudima. Ipak, jedna od najpamtljivijih instalacija u sklopu projekta “Okolo” dolazi iz pera francuskog umjetnika poznatog kao Ememem, koji dolazi iz Lyona. Njegova intervencija na pločniku Zakmardijevih stuba donosi mozaik s jednostavnom, ali snažnom porukom – “Nazovi svoju mamu”. Ova rečenica, nježna i iskrena, osvojila je srca prolaznika te potaknula razmišljanje o važnosti odnosa s najbližima.

Podsjetnik na ono bitno

Ono što čini ovu instalaciju posebnom je i tajanstvenost koja okružuje samog umjetnika. Ememem je poznat po svojoj anonimnosti te postavlja svoje radove noću, izazivajući znatiželju i iznenađenje prolaznika koji se susreću s njegovim umjetničkim djelima. Njegove intervencije krase brojne europske metropole, a nazivaju ga i “kirurgom pločnika” zbog načina na koji transformira obične gradske površine u emotivno nabijene umjetničke poruke. Emememova zagrebačka instalacija “Nazovi svoju mamu” postala je univerzalni podsjetnik na to da se svakodnevno javimo svojim majkama, ali i općenito ljudima koji nam znače. Pa, možemo zaključiti kako ovaj umjetnički projekt nije samo estetski doživljaj, već i podsjetnik da male geste ljubavi mogu imati dubok i pozitivan utjecaj na naše živote. Stoga, neka i vas ova instalacija podsjeti na važnost obitelji, ljubavi i svakodnevnih gesti pažnje koje čine naše živote bogatijima.

PHOTOS BY: Ernest Mazarekić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.