DSC04279

Dan Špicer prvi je Green Lider: “Ova je nagrada velika stvar, ali ujedno i velika obaveza”

GREEN_300_listici_sredina

Nagrada u pravim rukama

Još su uvijek svježa sjećanja na Greencajt festival, prvi zeleni festival koji je na jednom mjestu okupio zelene entuzijaste i tvrtke koje promiču održivo poslovanje. To najbolje zna i Dan Špicer koji je proteklog vikenda postao prvi Green Lider, osvojivši Green Prix nagradu za svoje djelovanje i rad. Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i jedan od osnivača akcije pošumljavanja Boranka otkrio nam je kako se osjeća nakon što mu je uručena nagrada.

Prvi Greencajt festival otvorio je put prema održavanju festivala koji na jednom mjestu okupljaju sve zelene entuzijaste i predstavljaju mnogobrojne održive tehnologije kojih će, nadajmo se, iz godine u godinu biti sve više. Osim što su se na ovom trodnevnom festivalu na jednom mjestu okupili brojni stručnjaci i tvrtke koje provode zelene navike u svom poslovanju, Greencajt festival iznjedrio je i prve Green pobjednike koji su u pet kategorija osvojili Green Prix nagrade. Među njima je i Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, najveće organizacije za djecu i mlade u Hrvatskoj te jedan od pokretača hvalevrijedne kampanje Boranka – najveće akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije koja je u posljednje tri godine okupila više od 7300 volontera koji su na dalmatinskim požarištima zasadili više od 85.000 novih stabala. Dan je primio nagradu u kategoriji Green Lidera, a u intervjuu za Green.hr otkrio je koliko mu ovo priznanje znači te kako su ovakvi festivali vjetar u leđa za daljnje projekte koji u prvom redu imaju na umu planet, okoliš i generacije koje tek dolaze.

Kakav je bio osjećaj primiti nagradu za prvog Green Lidera?

Iskreno, nisam to očekivao, ali ne bih rekao da se nisam nadao.  Zaista je puno sjajnih osoba bilo kandidirano za ovu nagradu i rekao bih da ju svaki kandidat zaslužuje jer su svi ti ljudi, svaki na svoj način, napravili važne stvari. Da ne kažem da su većina njih puno poznatije “face” pa je samim time iznenađenje bilo i veće.  U svakom slučaju, uopće biti nominiran za ovakvu nagradu, a pogotovo u krugu ovakvih ljudi, zaista je velika čast. Hvala svima koji su prepoznali ono što radimo s izviđačima i Borankom već nekoliko godina. Ova nagrada formalno jest nagrada pojedincu, ali ja ju doživljavam kao nagradu svima koji su sudjelovali u ovom lijepom projektu. Ja sam samo jedan mali kamenčić u velikom mozaiku punom divnih ljudi.

Što vam je sve u tom trenutku prolazilo kroz glavu?

Uh, svašta i ništa. Prvo sam bio ipak šokiran, a onda shvatiš da je to to i da nema nazad. Održao sam u životu stotine govora, ali kad ti se nešto ovako neočekivano desi, ostaneš bez riječi. Barem na kratko.  Uistinu je velika stvar biti izabran za prvog Green Lidera, ali je to ujedno i velika obaveza.  Toliko toga još ima za napraviti, a premalo je vremena za baš sve što bih želio.  No, uz dobre i plemenite ljude s kojima radim, sve je puno lakše.

Jesu li takve nagrade poticaj za daljnji rad?

Apsolutno. Iako je Boranka do sada osvojila brojne nagrade u Hrvatskoj i svijetu i već postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske, svaka nagrada ima svoju specifičnost, značaj, poticaj za dalje.  I svaka nagrada nas je baš uvijek motivirala da idemo dalje, još više i jače. Nešto što smo započeli prije 4 godine, ne planirajući niti godinu dana unaprijed, sada je poprimilo obilježje pokreta kojega kopiraju i brojne druge države. Do sada smo u Boranku uključili više od 8000 volontera pa nas ovakve nagrade dodatno motiviraju da uključimo još puno, puno više u vremenu koje je pred nama.

Hoće li statua imati neko posebno mjesto u vašem domu?

Već ima. Evo je na glavnoj polici u našem stanu.

S vama je nagradu primio vaš sin. Kako je on reagirao na tatin uspjeh?

Moj Noa mi je velika inspiracija u životu za puno toga što radim, i radi njega i radi njegove generacije. I on je bio silno uzbuđen. Mislim da je jako bitno da mladi, pa i kroz primjere starijih, prepoznaju vrijednosti za koje se treba boriti. Imamo jedan planet, jedan okoliš i taj okoliš i priroda su naši, nisu ničiji tuđi. Ako se mi sami nećemo zalagati i boriti za bolje društvo i bolju budućnost, zašto bi očekivali da to radi netko umjesto nas?

Mislite li da su festivali poput Greencajta jedinstveno mjesto za edukaciju svih ljudi o održivim i zelenim navikama kojih bi trebalo biti sve više?

Koliko mi je poznato, Greencajt je za sada jedini ovakav festival u Hrvatskoj, što je pohvalno pa je teško govoriti o festivalima poput ovoga. Iskreno se nadam da će Greencajt živjeti još godinama i potaknuti pokretanje sličnih festivala. Festival koji kombinira održivost, zelene navike, korisna iskustva i zabavu, mislim da je upravo odličan recept.

Kakve planove za budućnost imate s uistinu hvalevrijednim projektom Boranka?

Boranka je već sada prerasla sva naša očekivanja, a kao što rekoh, sve ove nagrade i priznanja guraju nas da nastavimo i dalje.  S jedne strane, sretni smo koliko smo do sada napravili, s druge strane smo tužni kada vidimo koliko toga je još potrebno uraditi. Ali motiv je tu, idemo dalje. Boranka će se sigurno nastaviti i u idućim godinama, a upravo kao Savez izviđača Hrvatske i agencija HEARTH, uz pomoć Hrvatskih šuma i brojnih drugih partnera i pokrovitelja, pokrećemo novi projekt kao svojevrsnu nadogradnju Boranke.  CO2MPENSATING BY PLANTING prvi je projekt u Hrvaskoj, ali i čitavoj regiji, koji će omogućiti tvrtkama, institucijama, organizacijama, ali i svakom zainteresiranoj pojedincu, da sadnjom stabala nadoknadi vlastite emisije CO2 i time umanji vlastiti ugljični otisak.  Ovo je program koji će omogućiti mnogima da postanu ugljično neutralni, a istovremeno pomoći našim šumama i prirodi. Naime, kroz projekt će se pošumljavati područja u kojima su šume već stradale od utjecaja klimatskih promjena, primarno u kontinentalnoj Hrvatskoj. Počinjemo već za mjesec dana od Zagreba, Velike Gorice, Ivanić Grada, a u planu nam je obnavljati šume i u Slavoniji, Gorskom Kotaru, Primorju i šire. U sklopu projekta organiziramo i edukativni program po osnovnim i srednjim školama – ŠUMOBORCI.  Želja nam je čim više mladih uključiti u edukacije, ali i u akcije pošumljavanja. Tako će iz prve ruke moći shvatiti i prepoznati učinke klimatskih promjena, ali i osobno se aktivirati te pomoći svojoj zajednici i okolišu. Tko bar jednom zasadi svoje stablo, sigurno će se ubuduće bolje odnositi prema prirodi, ali i prema drugim ljudima.

PHOTOS BY: Matej Grgić, Luka Cerovina / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.