Scalite-tiles-credit-Scale (1)

Dizajn koji pomiče granice: Ekipa je napravila pločice od riblje ljuske!

GREEN_300_listici_sredina

Neobična ideja provedena u djelo

Skupina dizajnera iz Francuske osmislila je način kako proizvesti održivije, ekološki prihvatljivije pločice. Oni ih, naime, izrađuju od otpada riblje industrije. Točnije, od ribljih ljuski stvaraju ove vatrootporne, neobične pločice.

U nastojanju da osmisle obnovljivi, biorazgradivi materijal za dizajn koji ujedno smanjuje otpad na odlagalištima, francuski dizajneri osmislili su posebnu vrstu materijala. Riječ je o pločicama napravljenih od ribljih krljušti koje se Scalite, prirodno vatrootporne i potpuno održive pločice.

Ova inovacija konačno odgovara na pitanje kako se riješiti otpada koji nastaju u ribljoj industriji. Ljuske se rijetko pretvaraju u gnojivo ili u dodatke ribljem ulju, a češće se jednostavno bacaju u miješani otpad na odlagališta.

Erik de Laurens došao je na ideju i sa svojim rođakom Edouradom pokrenuo dizajnersku tvrtku Scale. Iako je teško usredotočiti se na pouzdane opskrbne lance ribljih krljušti, čak i na europskom kontinentu koji je najviše osviješten o recikliranju, pločice stoje oko 300 eura po kvadratnom metru.

Mramorni mozaik 

“Ako stvarno ozbiljno razmišljate o svom utjecaju na okoliš, onda je ovo stvarno dobro rješenje jer je u osnovi prirodno”, rekao je ranije Laurens za Fast Company.

Scale je dizajnirao Scalite pločice tako da se mogu koristiti u raznim primjenama, od unutarnjeg uređenja privatnih domova i ureda, preko namještaja, pa sve do maloprodajnih izloga.

Različite prirodne matrice mogu stvoriti uzorke poput divljeg mramora u različitim nijansama poput zelene mahovine i žute poput senfa. Ipak, inovatori ističu da ove pločice nisu vodootporne. Dakle, ne biste trebali postavljati ove pločice u kupaonicu jer će upiti vodu s kojom dođu u dodir. Scale je zbog tog problema angažirao biokemičara da pronađe rješenje na prirodan način, kako bi se zadržala ekološka svojstva proizvoda.

PHOTOS BY: Scalite tiles – Scale, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.