Comedy-Wildlife-Photography-John-Spiers-I-guess-summers-over

Na foto natječaju proglašene najveće šaljivdžije iz prirode. Otkrijte o kojima je riječ…

GREEN_300_listici_sredina

Jesu li među njima vaši favoriti?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Vjeverice koje se bacaju u zrak, medvjedić koji se igra skrivača i slon koji se sretno kupa u blatu. To je jedan sasvim običan dan u životu ovih životinja, ali vješti fotografi snimili su nekoliko impresivnih slika ovih simpatičnih trenutaka. Naime, nakon glasanja proglašeni su pobjednici nagrada Comedy Wildlife Photography Awards 2021. Donosimo pobjednike...

Za ovogodišnje natjecanje Comedy Wildlife Photography Awards 2021. pristiglo je 7000 prijava. Natjecanje je prvi put započelo 2015., a pokrenuli su ga fotografi Paul Joynson-Hicks i Tom Sullam koji su željeli da njegov cilj bude prikaz svjetlije strane fotografija divljih životinja uz potporu očuvanju divljih životinja. Svake godine natjecanje podržava dobrotvornu organizaciju koja radi na zaštiti ranjivih vrsta. Ove godine natjecanje donira 10% svog ukupnog neto prihoda organizaciji Save Wild Orangutane. Dobrotvorna organizacija štiti populacije orangutana i biološku raznolikost šuma u Nacionalnom parku Gunung Palung na Borneu i oko njega.

“Ove smo godine imali puno ptica koje su radile smiješne stvari, letjele u grane, šepurile se ili kljucale jedna drugu”, rekla je Michelle Woods, direktorica dodjele nagrada. “Možda smo zbog izolacije i nedostatka globalnih putovanja morali tražiti više inspiracije, ali bilo je čudo vidjeti različite sorte.” Woods dodaje da je krajnji cilj uvijek komedija. “Pobjednike ocjenjuje naš panel, a mi im uvijek savjetujemo da glasaju za one koji ih najviše nasmiju, jer je kvaliteta fotografija već ocijenjena u prethodnom užem izboru, tako da je za pobjednike ključna komedija!”

Glavni pobjednik

“Ouch”

Ken Jensen osvojio je glavno priznanje za ovu sliku majmuna u Yunnanu u Kini. “Ovo je zapravo prikaz agresije, ali položaj u kojem se nalazi majmun izgleda prilično bolno!”, objašnjava Jensen.
Majmuni slobodno šetaju šumskim područjem gdje je fotografija snimljena i uopće se nisu bojali ljudi. “Bio sam apsolutno oduševljen kada sam saznao da je moja prijava pobijedila, pogotovo kada je bilo dosta prekrasnih fotografija”, rekao je Jensen. “Publicitet koji je moja fotografija dobila tijekom posljednjih nekoliko mjeseci bio je nevjerojatan. Sjajan je osjećaj znati da nečija fotografija tjera ljude na smijeh na globalnoj razini, kao i da pomaže u podržavanju nekih fantastično vrijednih ciljeva očuvanja.”

Pobjednička fotografija kopnene životinje

“Ninja Prairie Dog!”

Arthur Trevino fotografirao je ovaj susret između ćelavog orla i prerijskog psa u Longmontu u Coloradu. Srećom za prerijskog psa, ovaj susret imao je sretan kraj. “Kada je ovaj ćelavi orao promašio svoj pokušaj da zgrabi ovog prerijskog psa, prerijski pas je skočio prema orlu i uplašio ga dovoljno da on pobjegne u obližnju jazbinu. Prava priča o Davidu protiv Golijata!”, rekao je Trevino.

Pobjednička fotografija leteće životinje i ona s najviše glasova publike

“I guess summer’s over”

John Speirs osvojio je nagradu u dvije kategorije za svoju fotografiju goluba snimljenu u Škotskoj. “Snimao sam golubove u letu kada je ovaj list sletio na lice ptice.”, objasnio je.

Pobjednička fotografija vodene životinje

“Time for school”

Chee Kee Teo je uhvatio ovaj trenutak u Singapuru. “Vidra s glatkom dlakom ‘grizla’ je svoje mladunče i njihala ga u vodi kako bi ga naučila plivati”, kaže fotograf.

Pobjednički portfolio

“The Joy of a Mud Bath”

Kao dio svog pobjedničkog portfolija, Vicki Jauron imala je seriju fotografija slona u parku Matusadona u Zimbabveu kako se kupa u blatnoj kupki. “Slon izražava svoju radost kupajući se u blatnoj kupki pored mrtvih stabala na obali jezera Kariba u Zimbabveu.”, rekla je autorica.

Posebno pohvaljeni pobjednici 

“Let’s Dance”

Andy Parkinson fotografirao je dva preslatka mladunčeta smeđeg medvjeda na poluotoku Kamčatka na Dalekom istoku Rusije. “Dva mladunčeta kamčatskog medvjedića udružuju se u slavljeničku borbu nakon što su uspješno plovila bijesnom bujicom (malim potokom!)”, rekao je Parkinson o snimljenom trenutku.

“See who jumps high”

Chu han lin vidio je ove čudnovate ribe na Tajvanu.

“Majestic and Graceful Bald Eagle”

David Eppley fotografirao je ovog ćelavog orla na jugozapadu Floride u ne baš gracioznom zračnom manevru. “Orlovi će koristiti isto gnijezdo godinama, čak i desetljećima, dodajući mu novi materijal na početku i tijekom cijele sezone gniježđenja. Obično su vrlo vješti u otkidanju grana s drveća dok su u letu. Možda umoran od neprekidnog rada tijekom cijelog jutra na novom gnijezdu, ovaj orao nije pokazao svoju najbolju formu. Da, ponekad promaše. Iako ovo izgleda bolno, a moglo bi i biti, orao se oporavio sa samo nekoliko poteza krilima i odlučio se odmoriti prije nego što je nastavio s radom.”

“The Green Stylist”

Gurumoorthy K je snimio ovog indijskog kameleona u planinama u Indiji.

“Treehugger”

Jakub Hodan pronašao je ovog majmuna na Borneu. “Ovaj majmun je možda samo češao nos po gruboj kori ili je možda ljubio stablo. Drveće igra veliku ulogu u životima majmuna. Tko smo mi da sudimo…”, zaključio je Hodan.

“Missed”

Lea Scadden uočila je ove klokane u Perthu u Australiji. “Dva siva klokana su se borila, a jedan je uspio izbjeći udarac nogom u trbuh.”, rekla je Lea o ovom susretu.

“How do you get that damn window open?”

Nicolas de Vaulx snimio je sliku ovog rakuna u Francuskoj, a izgleda kao da prisluškuje razgovore ukućana. “Ovaj rakun pokušava ući u kuću iz radoznalosti ili možda da ukrade hranu.”, kaže fotograf.

“Peekaboo”

Pal Marchhart uspio je uočiti ovog smeđeg medvjeda u planinama Hargita u Rumunjskoj. “Mladi medvjed koji silazi s drveta izgleda kao da se igra skrivača.”, smatra Marchhart.

PHOTOS BY: Comedy Wildlife Photography Awards 2021. / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.