Screenshot 2021-09-14 122411

Fantastične divovske životinje od slame poharale japanska polja nakon žetve riže

GREEN_300_listici_sredina

Neiskorištena slama za umjetnička djela

Jesen je sezona žetve, a diljem svijeta trenutno se održavaju festival njoj u čast. Jedan takav je Wara Art Festival u Japanu koji je nastao kao rješenje za višak neiskorištene rižine slame u poljoprivrednoj zajednici Niigata…

U nekim regijama Japana ovo doba godine označava vrhunac sezone berbe riže. Tradicionalno, japanski su poljoprivrednici iskorištavali slamu od riže (“wara” na japanskom), nusprodukt berbe, za prehranu stoke i poboljšanje kvalitete tla. Obrtnici su ga koristili za izradu tatami prostirki i drugih predmeta za kućanstvo. No, s vremenom je tehnologija zamijenila te tradicije korištenjem industrijskih materijala, ostavljajući poljoprivrednicima ogromne količine suhe rižine slame za koju nemaju koristi.

U obalnoj regiji prefekture Niigata, velikom području uzgoja riže, Wara Art Festival donosi kreativno rješenje ovog problema: očaravajuće, gigantske skulpture životinja i mitskih stvorenja izrađene isključivo od rižine slame. Skulpture od slame dizajnirali su studenti s tokijskog sveučilišta Musashino Art University i instalirali u suradnji s lokalnim stanovništvom u Niigati. Nakon godinu dana pauze zbog pandemije COVID-19, festival se vratio u 13. izdanju, dočekujući posjetitelje u lokalnom parku Uwasekigata do 31. listopada.

Umjetnički festival Wara, osnovan je 2007. godine i organizira ga lokalno turističko vijeće grada Niigata i Musashino Art University. To je zamisao Shinga Miyajima, profesora na Odsjeku za znanost i dizajn u Musashinu, kojeg je 2006. poljoprivredna zajednica Niigate zamolila da smisli rješenje problema neiskorištene slame od riže. Profesor je došao na kreativnu ideju: monumentalne skulpture životinja poduprte drvenim okvirima. Od tada je festival postao glavna turistička atrakcija u regiji.

Uzdižući se iz polja, neka od umjetničkih djela visoka su i do devet metara. Izložba prikazuje zastrašujuće zvijeri oštrih zuba i zmajeve, ali i umiljate majmune i slonove. Ovogodišnji festival uključuje i skulpturu Amabie, sirene s kljunom iz japanske mitologije.
Idealan destinacija za obiteljski izlet, Facebook stranica festivala prikazuje posjetitelje svih dobi koji poziraju za slike unutar otvorenih čeljusti krokodila ili u krilu divovske gorile. Festival ima samo jedan zahtjev od posjetitelja kako bi se osigurala njihova sigurnost – mole se da ne koriste dronove unutar parka.

PHOTOS BY: Wara Art Festival / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.