232557400_252901289760194_8022523421260490172_n

Mazge komunalci: Životinje pomažu Talijanima prikupiti smeće

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Povratak tradicionalnim metodama prikupljanja

Prikupljanje smeća mogao bi biti problem u mjestima gdje ne mogu voziti kamioni za odvoz, ali u malom talijanskom gradu Arteni mještani su pronašli alternativu...

Talijanski grad Artena, udaljen 30-ak kilometara od Rima, pronašao je učinkovito i kreativno rješenje bez utjecaja na okoliš na gospodarenje otpadom – mazge. Mela, Gioia i Pastora tri su mazge koje šeću ulicama središta Artene, pomažući muškarcima u prikupljanju smeća koje stvara 13.000 ljudi u gradu.

Pješačko središte grada, smješteno u podnožju planina Lepini, najveće je te vrste u Italiji sa šest kilometara strmih uspona i nizbrdica. Područje je bez vozila zbog strmog nagiba, ali uličice su otvorene za mazge obitelji Bucci. “Otac i moj stric naučili su me svemu i sve svoje iskustvo prenio sam na sina. Uzbrdo, nizbrdo, tijesni zavoji, mazge su inteligentne i dobro se snalaze u našim uskim i strmim uličicama”, rekao je Emilio Bucci, vlasnik mazgi. Mazge nose vreće pune smeća, učinkovito obavljajući uslugu prikupljanja u povijesnom centru grada.

Recikliranje je također dostupno u Arteni, kako objašnjava gradonačelnik Loris Talone. “S mazgama smo postigli vrlo dobre rezultate, postignuto je više od 80% recikliranja. Imali smo tu ideju jer sve što se prevozi iz stare gradske jezgre sada prevoze mazge”, napomenuo je Talone. Usluga je doista održiva: bez kamiona za smeće, bez buke i nulte emisije. “Vozači” mazgi prikupljaju čak i životinjski izmet, što je sveobuhvatna ekološka operacija.

PHOTOS BY: Screenshot, Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.