biljke naslovna

Muči vas plijesan u domu? Nabavite ovih 5 biljaka!

GREEN_300_listici_sredina

Zeleni saveznici

Svaka od ovih biljaka izgleda prekrasno, ali njihova uloga nije samo uljepšavanje prostora, one su i moćni saveznici u borbi protiv plijesni u vašem domu.

Biljke u domu su čistači zraka i male tvornice kisika, a neke od njih su vrlo učinkovite ako vam u stanu imate problema s nakupljanjem plijesni, čiji je najčešći uzrok previsoka razina vlage.

Sljedeće kućne biljke na cijeni su ne samo zbog svoje ljepote nego i sposobnosti da apsorbiraju vlažnost i pročišćavaju zrak pa ako njima obogatite svoj kućni vrt, budite sigurni da će vam biti stalni pomoćnici za prevenciju i micanje plijesni u zatvorenim prostorima.

palme protiv plijesni

Razne vrste palmi

Palme su odličan izbor za suzbijanje plijesni jer im listovi apsorbiraju vlagu iz zraka. Sorte koje možete birati su Areca palme, bambusove palme, patuljasta ili datuljasta palma. Također je poznato da palme skupljaju i prašinu na svojim listovima pa ih redovito čistite. Smjestite svoju palmu na mjesto na koje dopire svjetlo barem osam sati u danu, a da temperatura bude između 18 i 24 Celzijeva stupnja kako bi se razvijala.

Mirni ljiljan

Mirni ljiljan (Spathiphyllum) oslobađa kisik u zrak i poboljšava kvalitetu zraka do čak 60 posto. Biljka zapravo apsorbira prašinu i spore plijesni te ih koristi kao hranu – dovoljno nevjerojatno!

ljiljan

Osim što je  prekrasna s nježnim, bijelim cvjetovima, ova kućna biljka također uklanja i onečišćivače kao alkohol, acetone, trikloroetilen, benzene i formaldehide. Mirna ljiljana također apsorbira višak vlage kroz svoje listove, što pomaže kontrolirati razinu vlažnosti u domu. Općenito, razina vlažnosti unutar prostora trebala bi biti manja od 50 posto kako bi se spriječilo rast plijesni i prašine.

Bršljan

Još jedna kućna biljka koja pročišćava zrak je bršljan (Hedera helix). Iako je ova biljka najpopularnija tijekom božićne sezone, razmotrite mogućnost da je zadržite tijekom cijele godine zbog njene sposobnosti sprečavanja plijesni u vašem domu.

Bršljan smanjuje vlagu i vlažnost zraka, što često predstavlja glavni uzrok rasta plijesni. Konkretno, biljka može smanjiti spore plijesni za 78 posto. Ova kućna biljka najbolje uspijeva na mjestu s indirektnim sunčevim svjetlom, a idealna je temperatura od 10 do 21 Celzijevih stupnjeva.

Paprat

Paprat je idealna biljka za kupaonicu, a vlagu jednostavno upija. Želite li se riješiti plijesni u kupaonici, ona je idealna. Samo, pobrinite se da dobije dovoljno sunčeve svjetlosti i dovoljno je zalijevajte.

orhideja

Orhideje

Orhideje nisu samo ukras, one već mogu pomoći i poboljšanju kvalitete zraka te smanjenju vlage u prostorijama. Vole redovito zalijevanje i prskanje, i možda ćete ih trebati uzgajati u kompostu na bazi kore orhideje umjesto u kompostu za kućne biljke.

PHOTOS BY: Pexels/Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.