fikus naslovna

5 kućnih biljaka koje će vam olakšati ljetne vrućine: Snižavaju temperaturu u vašem domu i čiste zrak

GREEN_300_listici_sredina

Biljke u vašem domu

Prostor u kojem živite možete rashladiti i na prirodan način. Jednostavno, svoj dom ispunite biljkama koje snižavaju temperaturu zraka, a koje ujedno nisu previše zahtjevne.

Biljke u domu lijepo izgledaju, opuštaju, ali njihova je uloga puno važnija – one pročišćavaju zrak, ali i snižavaju temperaturu zraka. Naime, određene kućne biljke koje ispuštaju višak vode iz lišća, a to je prirodni proces hlađenja njih samih, ali i prostora u kojemu se nalaze.

Tijekom ljetnih temperatura, ovo je baš dobra vijest, zar ne? I k tomu, uopće nisu zahtjevne za održavanje i lako ih možete nabaviti u bilo kojem centru za prodaju biljaka. Predstavljamo vam pet biljaka koje će na prirodan način ohladiti vaš životni prostor.

Aloe vera

Iako aloe vera bolje uspijeva na otvorenome, uspješno je možete uzgajati i u svome domu. Postavite je na osunčano mjesto, pokraj prozora.

aloe vera

Kako ova biljka ima kraći korijen, posadite je u širokoj i plitkoj tegli. Aloe vera ne treba puno vode pa budite pažljivi kod zalijevanja – tijekom ljeta dovoljno je jedanput tjedno, a u zimskim mjesecima čak jednom mjesečno.

Fikus Benjamin

Niti fikus Benjamin nije prezahtjevan za uzgoj i održavanje. Kako voli sunce, najbolje uspijeva na osunčanome mjestu u domu.

fikus benjamin

Biljka s lakoćom podnosi visoke temperature, a ne morate je niti često zalijevati. Jedino sa zalijevanjem trebate biti pažljivi jer previše vode može uzrokovati truljenje korijena i propadanje biljke.  Fikus zalijevajte samo kad primijetite da je zemlja potpuno suha.

Palma sreće

Palma je tropska biljka pa je savršena za uzgoj na visokim temperaturama i ne traži puno vode. Ova biljčica snižava temperaturu u stanu i za nekoliko stupnjeva. Odgovara joj indirektno svjetlo, ali može uspijevati i u laganoj polusjeni.

palma sreće

Zalijevajte je samo kada primijetite da je zemlja suha, a to je jedanput tjedno, a zimi čak jednom mjesečno.

Kućna paprat

Paprat je vrlo korisna biljka jer, osim što snižava temperaturu, i čisti zrak u prostoriji u kojoj se nalazi. Kad je riječ o uzgajanju i održavanju, ova biljka nije zahtjevna. Uspijeva na polusjenovitome mjestu u stanu, ali daleko od radijatora ili klime. Ne stavljajte je niti u neposrednu blizinu prozora ili vrata jer je osjetljiva na propuh.

kućna paprat

Što se tiče zalijevanja, nešto je zahtjevnija jer ima veću potrebu za vlagom pa ju je, uz često zalijevanje, potrebno i povremeno prskati vodom. To je posebno važno za vrućih, ljetnih dana.

Fikus gumijevac

Još jedan fikus ulazi na popis “rashlađivača”. Ovu prekrasnu biljku krase veliki listovi, koji dolaze u raznim nijansama zelene te u šarenoj boji. Što biljka ima više listova, to će bolje rashladiti prostoriju u kojoj se nalazi.

Fikus gumijevac upija vodu kroz korijenje, a zatim otpuštati vlagu kroz pore na donjoj strani listova.

Važno je biljku pravilno zalijevati, što znači da ako pretjerate s vodom, ona će brzo istrunuti. No ako je rijetko zalijevate, listovi će otpasti. Preporučuje se da biljku posadite u posudu s rupicama pa joj omogućite da upije vode koliko joj je potrebno.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.