Modna “kuharica” za originalne odjevne komade i modne dodatke

Knjiga koju želite imati

Modni brend ADIFF je u obliku knjige ponudio rješenje kako održivu modu učiniti pristupačnijom masama i osim odgovorne kupovine, promovirati odgovornu potrošnju...

“Open Source Fashion Cookbook” nova je knjiga iza koje stoji modni brend ADIFF. Međutim, nije  to uobičajena modna knjiga jer se u njoj ne nalaze fotografije s modnih pista ili one nastale iza kulisa modnih revija, već “recepti” za izradu vlastite odjeće i modnih dodataka. Još je posebnija po tome što za stvaranje kreacija smijete koristiti samo postojeću odjeću ili materijale.
DIY projekti se kreću od jednostavnih komada poput džepa koji možete zašiti u jaknu, do složenijih, cjelovitih odjevnih predmeta, poput majice na dva gumba, kape koja je nastala od slomljenog kišobrana ili jakne koja je nastala od starog pokrivača. Nekoliko dizajnera pridonijelo je uzorcima iz svojih arhiva, uključujući Christophera Raeburna, Grega Armasa iz brenda Assembly i Beccu McCharen-Tran iz brenda Chromata.

Oni koji su upoznati s ADIFF-om, trogodišnjim njujorškim brendom iza kojeg stoje Angela Luna i Loulwa Al Saad, već znaju da je riječ o brendu koji je posvećen održivosti i socijalnoj pravdi. Lansiran 2017. godine, brend prodaje po principu “kupi jedan komad, drugi pokloni”. Drugim riječima, za svaku kupljenu jaknu, brend jednu jaknu donira beskućnicima. To je sastavni dio njihove cjelokupne vizije koja kaže da odjeća treba biti višenamjenska, moda treba biti korisna i inovativna i ono što nosimo se treba odnositi na svijet oko nas.

Prošle godine, ADIFF je planirao ostvariti nekoliko dizajnerskih suradnji, ali su stavljene na čekanje tijekom pandemije. Luna i Al Saad proveli su višak vremena šivajući tisuće maski za lice za njujorške bolnice i sudjelujući na Black Lives Matter prosvjedima. Tada su dobili inspiraciju za “kuharicu”. “Bio je kraj lipnja, a sve sam to vrijeme provodila na prosvjedima i osjećala sam se zaista frustrirana industrijom. Sve su se te stvari događale u svijetu, ali uopće nisam vidjela da se one odražavaju na modi. I to je razlog zašto sam pokrenula ADIFF- kako bih povezala globalne probleme i modu”, rekla je Luna za američki Vogue. Osobito ju je odbijala činjenica da čak i dobronamjerni brendovi i dalje u konačnici traže da nešto kupimo od njih. Luna je došla na ideju da okupi dizajnere kako bi zajedno održivost učinili dostupnom i uključivom, bez da potrošite stotine dolara.

Surađivali su s ilustratorima i dizajnerima kako bi stvorili uzorke za svoju novu kolekciju, a kontaktirali su i dizajnere da zatraže njihov doprinos. Na primjer, torba u obliku morskog psa brenda Raeburn nalazi se na kraju knjige. Svi ostaci koje biste nakupili od prethodnih projekata, postaju “punjenje” za ovu neobičnu torbu.
Prije nekoliko godina bilo bi teško zamisliti dizajnere da tako slobodno dijele svoje intelektualno vlasništvo. Sada se čini logičnim sljedećim korakom prema otvorenijoj modnoj industriji vođenoj zajednicom.

Kako kaže dizajnerica, njezina želja je da dizajneri dijele svoje stare skice ili uzorke svaki put kad predstave novu kolekciju. Osim što se nada da će to činiti dizajneri, nada se da će “Open Source Fashion Cookbook” biti inspiracija potrošačima, studentima mode i dizajnerima koji žele prenamijeniti svoje arhive ili materijale koje ne koriste. Knjiga je objavljena u mekom uvezu i e-izdanju, a može se kupiti na Amazonu. Košta 60 dolara, Amazon uzima 40% naknade, tisak je 20 dolara po knjizi, a ADIFF ostatak profita dijeli s dizajnerima koji su posudili svoje skice. Onima koji ne mogu priuštiti knjigu,  neke uzorke mogu besplatno preuzeti na ADIFF-ovoj web stranici.

PHOTOS BY: ADIFF / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.