Majice koje se razgrade u samo 3 mjeseca i hlače koje traju sto godina

GREEN_300_listici_sredina

Inovacije kojima se divimo

Braća blizanci stvaraju odjeću budućnosti, a nadaju se da će ona pomoći da živimo dulje.

Kao jedna od najvećih svjetskih industrija, proizvodnja odjeće neizmjerno opterećuje resurse i ima ogroman utjecaj na okoliš. Brojevi govore sami za sebe. Prema Forumu o održivoj modi, godišnje se potroši 80 milijardi odjevnih predmeta. Što se tiče brze mode, procjenjuje se da se 50% proizvedenog odlaže u roku od godinu dana. Na odlagališta se svake godine pošalje 10,5 milijuna tona odjeće.
Stoga, naglasak na održivoj modi je svakim danom sve veći, a kako bi održiva moda bila uspješna, potrošači i tvrtke moraju preispitati cijelu modnu industriju i sve njezine čimbenike –  od pristupačnosti, opskrbnog lanca i materijala pa do ljudskih prava i imidža. Srećom, postoje nevjerojatni ljudi koji svake godine smišljaju nove načine za poboljšanje modne industrije, bilo putem tehnologije ili raznih pokreta.

Jedan od takvih je vrlo zanimljiv, tehnološki orijentiran brend odjeće Vollebak, koji stvara zaista nevjerojatnu i revolucionarnu odjeću. Vlasnici ovog brenda vjeruju da će se tijekom sljedećih 10 do 100 godina odjeća koristiti za poboljšanje naše snage i osjetilne percepcije, te da će nam pomoći da postanemo brži, inteligentniji i da živimo dulje.

Braća blizanci, Nick i Steve Tidball, pokrenuli su brend Vollebak 2015. godine. Željeli su stvoriti odjeću koja bi bila funkcionalna, dugotrajna i ostavlja mali trag na planeti. Smatraju da je visoka cijena mode otrovna za planet jer odjeća može potrajati desetljećima ili stoljećima dok se ne razgradi, a neki se materijali poput poliestera niti ne razgrađuju.

Među njihovom revolucionarnom odjećom budućnosti spada prva jakna pod nazivom Graphene napravljena koristeći jedini materijal na svijetu s Nobelovom nagradom, zatim takozvane “stogodišnje hlače” izrađene da izdrže vatru, prirodu, vodu i ostatak ovog stoljeća. Zatim su napravili dvije najotpornije majice na Zemlji: majica od karbonskih vlakana izrađena je od 120 metara ugljičnih vlakana koja se obično nalaze u mlaznim motorima i superautomobilima, dok je njihova keramička majica napravljena od iste tehnologije kao i Međunarodna svemirska stanica. Izgradili su Full Metal jaknu izrađenu od više od 11 km bakra (za kojeg smatraju da je budući temelj za izgradnju inteligentne odjeće otporne na bolesti), te stvorili Deep Sleep Cocoon, opremu za prve misije na Mars.

Ako vam ovo zvuči nevjerojatno, možemo vam reći da tu nisu stali. U kolovozu 2019. Vollebak je svoju ekološku odjeću podigao na novu razinu stvaranjem majice izrađene od celuloze i algi koja se u tlu ili komposteru raspada u roku od tri mjeseca. Cilj im je bio napraviti odjevni komad u potpunosti od prirodnih materijala, tako da će se, kad stigne do kraja svog životnog vijeka, jednostavno vratiti u prirodu i ne ostavljati trag.

https://www.instagram.com/p/B1eKXZyh9EV/

 

Dizajn u obliku zelene kocke na prednjoj strani majice u potpunosti je stvoren od algi uzgojenih u bioreaktorima u procesu koji vodenu biljku pretvara u tintu za ispis. Da bi se majica počela razgrađivati, potrebne su joj gljivice, bakterije i toplina iz zemlje. Tako da se ne morate bojati da će se to dogoditi u vašem ormaru, jer ju ipak morate zakopati u zemlju ili baciti u kompost kako bi se počela raspadati. Za razliku od poliestera, tkanine od prirodnih vlakana poput pamuka, vune i svile brže će se razgraditi.

Prema Tidballu, većina ove odjeće obojena je kemikalijama koje će se zatim filtrirati u tlo ili sadržavati elemente poput metalnih patentnih zatvarača ili plastike gumbi koji se neće razgraditi. Zato je u njihovoj majici svaki element izrađen od organske tvari i ostavljen u sirovom stanju. Nema boja, tinte ili kemikalija koje bi ušle u tlo. Samo biljke i alge koje su organska tvar.
Njihov cilj je da s izradom odjeće smanje količinu koja završi na odlagalištima i da natjeraju ljude da razmišljaju drugačije o tome koliko dugo bi mogli ili trebali posjedovati komad odjeće. Vjeruju da kada bismo razmišljali o tome da svoju odjeću predamo sljedećoj generaciji poput sata ili kuće, da bi kupovali odjeću na vrlo drugačiji način i stvarali manje otpada.

PHOTOS BY: Instagram @vollebak / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.