Luksuzne torbice u eko izdanju Stelle McCartney: Kolekcija koja slavi ljubav čovjeka i životinja, i vraća se kao hrana Zemlji

GREEN_300_listici_sredina

Održiva moda

Dizajnerica Stella McCartney opet je oduševila svojom kreativnošću i inovativnošću. Ove je godine na modnu scenu lansirala ženske torbice Falabella i Frayme, ali koristeći alternativu za kožu - mirum. Riječ je o prvim luksuznim torbicama izrađenim od novoga veganskog materijala, bez plastike, isključivo od prirodnih vlakana.

Najnoviji modni trendovi kreću se u smjeru održivosti, a briga o okolišu postala je jedan od prioriteta kod stvaranja novih materijala koji se koriste u svijetu dizajna. Nije ni čudo što i najveća modna imena pažljivo promišljaju kako će im izgledati nove kolekcije i što će ponuditi svojim kupcima.

Svjetski poznata dizajnerica Stella McCartney već neko vrijeme za svoje kolekcije traži materijale na bazi organskih vlakana, a u svojoj kolekciji, koju je predstavila proljetos na Pariškom tjednu mode, ponudila je ono što još u svijetu luksuzne mode nismo vidjeli – njezina kolekcija ženskih torbica Falabella i Frayme načinjena je od novoga veganskog materijala – miruma, koji ne sadrži plastiku, a načinjen je isključivo od biljnih vlakana.

Riječ je o 100% razgradivome materijalu

Mirum je prvi materijal koji savršeno imitira kožu, 100% je razgradiv i može se reciklirati, a Stella McCartney je na predstavljanju kolekcije izjavila da se “mirum može sigurno vratiti Majci Zemlji kao hranjiva tvar na kraju svoga životnog vijeka”.

Također, riječ je o prilagodljivom materijalu, izrađenom korištenjem bioneutralnih, certificiranih sastojaka na biološkoj bazi, kao što su prirodna guma, prirodna vlakna, biljna ulja i pigmenti poput biougljena i hrđe – ne sadrži plastiku i ne zahtijeva štavljenje niti ispiranje u obradi pa se time izbjegava i stvaranje otpadnih voda.

Za razliku od ostalih alternativa za kožu, koje proizvode ugljični otisak od čak 7 do 15 kg po kvadratnome metru, kako kažu iz Stelline modne kompanije, mirum stvara samo 0,8  do 2,1 po kvadratnom metru, čime minimalno utječe na zagađenje okoliša. Osim što je ekološki prihvatljiv, odlikuje se izdržljivošću, savitljivošću, vodonepropusnošću i lako se održava.

 

“Ova kolekcija slavi ljubav između ljudi i životinja, ali je i poziv na akciju da se počnemo boriti za svoj planet. Dugo sam sanjala o danu kada ćemo vidjeti biljnu alternativu koži koja ne ubija nijedno stvorenje i koja se lako može vratiti Majci Zemlji, bez stvaranja otpada. Nema kompromisa u pogledu poželjnosti i trajnosti; ovo je budućnost održive mode”, izjavila je dizajnerica na predstavljanju kolekcije.

 

Tijekom štavljenja kože ispuštaju se u okoliš toksični spojevi

Kako bi predočili svojoj publici koliko modna industrija može negativno utjecati na okoliš, iz Stelline su tvrtke  naveli podatke UN-a prema kojima je 2020. godine u globalnoj proizvodnji korišteno 1,4 milijarde životinjskih koža – pri čemu se u procesu štavljenja koriste i proizvode otrovne kemikalije i plinovi, kao što je krom IV.

“Osim što truje vodene sustave i prijeti zdravlju radnika, industrija šteti planetu uništavanjem tla”, navodi se u njihovu priopćenju. “Zbog uzgoja goveda za prehranu i proizvode od kože  uništeno je 80%  amazonskih šuma, a koje su ‘pluća’ našeg planeta”.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.