pexels-askar-abayev-5637689

Ljeto je, a to znači da je vrijeme za ekološki odgovorno roštiljanje!

Pozovite društvo, a za sve ostalo...

Roštiljajte samo na za to predviđenim mjestima. Divlje roštiljanje je kažnjivo i svake godine, unatoč upozorenjima, dovodi do nekoliko požara.

Roštilj je jedna od onih aktivnosti koje uvijek povezujemo s ljetom, opuštanjem i uživanjem s društvom!

I iako nas okuplja s obitelji i prijateljima na jedno ležerno popodne koje se čini savršenim, roštiljanje ima značajan utjecaj na okoliš. Srećom, zeleniji i odgovorniji pristup grillanju je moguć… bez previše utjecaja na ugodan boravak i chillanje s društvom.

Jedno je sigurno – prelazak na zeleno roštiljanje vrlo je jednostavno no podrazumijeva nekoliko ključnih promjena u pripremi, kupovini i načinu pečenja. Svaki od tih koraka iziskuje malo vašeg promišljanja i prelaska na alternativna rješenja no jednom kad to usvojite, odgovorno i osviješteno roštiljanje postat će vam draže.

Pametno birajte lokaciju roštiljanja

Roštiljajte u vlastitom vrtu, terasi ili u javnim parkovima gdje je to dopušteno, jer “divlje” roštiljanje se zove tako upravo zato jer je divlje i bez kontrole. Kad roštiljate, budite odgovorni i ne palite vatru u blizini šume ili u blizini lako zapaljivih materijala. Nikada ne ostavljajte vatru ili roštilj bez nadzora te izbjegavajte roštiljanje kad jako puše.

Potpaljivanje vatre bez kemikalija

Izbjegavajte tekućine i kockice za brže potpaljivanje vatre. Radi se, naime, o štetnim kemikalijama koje mogu sadržavati kancerogene tvari, a pored toga proizvode dodatan dim i neugodne mirise. Za potpaljivanje koristite stare novine (ne časopise), letvice ili piljevinu, a ugljen dodajte kada se vatra malo razgori. Rešetku stavite tek kad se napravi dovoljno žara, a plamen nestane.

Investirajte u zelene roštilje i uvedite zelene navike roštiljanja

Nabavite opremu za roštilj koja je štedljiva odnosno onu koja može koristiti obnovljivu energiju, poput solarne energije. Također možete razmisliti o učinkovitim i izdržljivim plinskim ili električnim roštiljima. Pobrinite se da kupite kvalitetne i izdržljive roštilje dizajnirane da traju dugi niz godina. Time se smanjuje potreba za zamjenom ili odlaganjem roštilja s vremena na vrijeme, jer odlaganje uređaja poput roštilja na otpad ima izrazito negativan utjecaj na okoliš.

Birajte “zeleniji” ugljen

Drugi način da svoj roštilj učinite održivijim je da se odlučite za bolji ugljen. Ljubitelji roštilja trebali bi prvenstveno kod kupovine ugljena obratiti pažnju na oznaku DIN certifikata. On identificira proizvode koji udovoljavaju minimalnim standardima u pogledu kvalitete i niskog utjecaja na okoliš. Ako pri kupnji ugljena obratite pažnju samo na zemlju podrijetla, već ćete zaštititi okoliš, jer bolje je koristiti drveni ugljen od neobrađenog drveta iz lokalnog šumarstva nego ugljen iz tropskih šuma, koji se ovamo prevoze dugim transportnim putem.

Povrće prije mesa

Iako je roštilj mali festival za ljubitelje mesa, grillano povrće je zakon! Šampinjoni, patlidžani, tikvice i paprika pa onda i seitan ili tofu tako su dobre zamjene za meso da ih barem jednom morate probati. Na kraju krajeva, zašto ne bi ste zajedno s društvom napravili vege ražnjiće i osmislili natjecanje u izradi najukusnijih vege ćevapčića? Sjajne recepte smo vam i mi već pisali!

Ako se ipak ne možete “riješiti” mesa, razmislite o kupovini lokalnih i organskih proizvoda na tržnicama i specijaliziranim mesnicama.

Kompostirajte ostatke roštilja

Svako pečenje, nažalost, ima ostatke. Budući da je većina hrane biorazgradiva, organska i spremna za kompostiranje, najbolji način da zbrinete ostatke s roštilja je da ih dodate u hrpu komposta koju kasnije možete koristiti kako biste svom vrtnom tlu dali više vitalnosti.

Kompost možete slagati u hrpu koju po želji možete ograditi drvom, ciglom, žicom, a možete kupiti specijalni komposter u specijaliziranim trgovinama.

I za kraj, evo samo jedan mali zeleni podsjetnik:

  • ponesite svoj pribor za jelo i zamolite prijatelje da učine isto
  • koristite svoj stari stoljnjak ili plahtu i ne kupujte jednokratne plastične
  • radije izaberite piće u limenkama, ne plastičnim bocama ili pak napravite sami aromatizirane vode, sokove i slične napitke u staklenkama
  • sami napravite umake, kruh i slične dodatke roštilju
  • dobro očistite roštilj dok je još vruć i to ekološkim proizvodima

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.