Osim što je vegetarijanski burger od ostataka hrane ukusan, nama se posebno sviđa jer je odličan način da izbjegnemo bacanje hrane. Što manje bacamo, imamo manje otpada, sretniji smo vi, mi i planet. Ako mislite da je ovo jelo jako komplicirano, samo si zamislite da te ostatke hrane koje imate ubacite u blender i smiksate te ispečete na tavi. Dodate omiljene dodatke, i to je otprilike to. A jeste li ikad napravili sok u juiceru i izbacili punu vrećicu preostale pulpe soka i začudili se koliko je otpada nastalo? Iako su ti sokovi odlični, šteta je baciti sva ta dobra vlakna koja sadrže potrebne hranjive sastojke za tijelo. Ovo je još jedan odličan primjer kako iskoristiti nešto što biste inače bacili i napravili od toga ukusno jelo. A kako bismo vam pomogli, donosimo vam jedan fora recept za vegetarijanski burger.
Pljeskavice od pulpe soka
Ako slučajno nemate ostataka pulpe soka, još uvijek možete napraviti ove pljeskavice tako da dodate malo ribane cikle, mrkve i nasjeckanog kelja u svoj burger miks, ili ostatke nekog sličnog povrća. Za ovaj recept za hamburger preporučujemo samo upotrebu pulpe od povrća. U ovom slučaju to će biti repa, mrkva, celer i kelj. Zatim nekoliko gljiva i ostaci graha. Repa je super jer daje hamburgeru onu crvenkasto-smećkastu boju sličnu boji mesa, te odličan okus i naravno hrpu hranjivih sastojaka.
Potrebno vam je:
● 2 šalice soka od pulpe
● pola šalice luka
● 6 gljiva
● 400 g graha
● 1 žličica mljevenog kima
● ½ žličice praha dimljene paprike
● 1 žličica morske soli
● ½ žličice mljevenog crnog papra
● pola šalice krušnih mrvica
● pola šalice badema
● 6 peciva
● umaci po želji
Upute:
● Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri te dodajte nasjeckani luk i gljive i pirjajte 5-7 minuta.
● Zatim dodajte 3 žličice soli, 1 žličicu mljevenog crnog papra, pulpu soka (ili naribanu mrkvu, repu i nasjeckani kelj) i kuhajte još minutu ili dvije.
● Dodajte mljeveni kim, dimljenu papriku u prahu i ocijeđeni i isprani grah.
● Promiješajte i kuhajte još 2-3 minute.
● Dodajte sirove bademe u sjeckalicu i pulsirajte dok se grubo ne nasijeku.
● Prebacite u posudu i ostavite sa strane.
● Dodajte pirjano povrće u procesor hrane i miješajte dok ne postane pasta (izgledat će slično mljevenom mesu).
● Premjestite svoje “meso” u veliku zdjelu, dodajte krušne mrvice i sjeckane bademe i pomiješajte da se sjedini.
● Vlažnim rukama oblikujte pljeskavice (4-6 kom).
● U tavu dodajte 1-2 žlice maslinovog ulja.
● Stavite pljeskavice u tavu, najviše 3 odjednom i pržite sa svake strane na umjerenoj vatri 4-5 minuta ili dok ne porumene i postanu hrskave.
Sve što vam je ostalo je složiti svoje zdrave burgere u peciva po želji koja bi bilo dobro malo tostirati, te naš prijedlog je da dodate chutney od ljubičastog luka, krišku avokada i list salate (ili baby špinat), te krumpiriće od batata. No ovdje svakako možete biti kreativni i ukrasiti svoj burger čime god želite.
Napomena:
Ovdje se možete slobodno poigrati sa sastojcima, ovisno što imate u kuhinji. Umjesto graha možete koristiti slanutak ili leću, umjesto badema možete dodati sjemenke bundeve, te ako imate ostatke krumpira ili riže, i slično. Prilikom izrade pljeskavice i spajanja sastojaka, možete dodati jaje kako bi se sastojci bolje povezali. Super stvar je što ove veganske pljeskavice možete i zalediti, te imati poluspremno jelo za neki drugi dan.