Kada temperature skoče iznad 30, tijelo odbija masnu i tešku hranu, a potrebno mu je nešto lako probavljivo, i dovoljno hranjivo da dobijete energije za aktivnosti kojima se bavite. Važno je da hrana, osim što je nutritivno vrijedna, zadovolji i vaša nepca bogatstvom okusa.
Idealno jelo za ljetne dane su burgeri. Ali ne bilo kakvi, govorimo o ljetnim burgerima, koje ćete pripremiti od lako probavljivih i nutritivno bogatih namirnica. Ovi, koje vam predlažemo, u sebi sadržavaju i neke naizgled pomalo neobične kombinacije, ali isprobali smo ih, i nama su bili savršen spoj egzotike i našega mediteranskog štiha.
Neobična namirnica ovdje je kokosovo brašno, ali ne ono kojim prekrivate čupavce, nego usitnjeno kokosovo brašno, za koje ste se možda i pitali gdje ga uopće možete koristiti. Ponudit ćemo vam i varijantu sa zdravim namazom od avokada, ali naravno da u burgere možete složiti sve što poželite.
Sastojci za ‘pljeskavice’
- 1 tikvica srednje veličine
- 1 konzerva tunjevine u salamuri
- 1 šalica (2 dcl) kokosovog brašna
- 2 dcl tekućeg jogurta
- 1 dcl mineralne vode
- heljdino brašno (prema potrebi, da zgusnete smjesu)
- 1 mladi luk
- 1 jaje
- sol
- biber
- češnjak u granulama
- začine po želji: chili ili ljuta paprika, ako volite začinjeno
- krušne mrvice
Za slaganje burgera
- peciva za hamburgere
- salata
- rajčice
- paprika
- krastavci
- povrće prema želji
Namaz od avokada
- zreli avokado
- češnjak
- sok pola manjeg limuna
- sol, biber
- 1 žličica maslinovog ulja
Priprema
U veću zdjelu naribajte tikvicu, dodajte tunjevinu, na tanke kolutiće narezani mladi luk, jaje, jogurt, mineralnu i začine. Sve dobro izmiješajte pa dodajte kokosovo brašno. Smjesu ostavite da stoji 15 – 20 minuta. Kokosovo će brašno apsorbirati veći dio tekućine iz smjese pa ćete dobiti “gnjecavu” smjesu. Potom u smjesu dodajte heljdino brašno, ovisno o gustini smjese, važno je da bude toliko gusta da je možete formirati u kuglice.
Kada ste postigli željenu gustoću, smjesu formirajte u kuglice pa od kuglica napravite pljeskavice i svaku uvaljajte u krušne mrvice. Pljeskavice možete peći u masnoći (tada su sočnije) ili samo posložiti na papir za pečenje i staviti peći u pećnicu na 180 stupnjeva 35 minuta (dok ne porumene).
Umak od avokada pripremite tako da zreli avokado usitnite vilicom, u njega dodate limunov sok, začine i maslinovo ulje. Razrežite peciva i slažite hamburgere – red namaza, red pljeskavica i povrće po želji.
Za potpuniji okus, peciva možete razrezana malo ‘zapeći’ na maslinovom ulju pa tek potom slagati hamburgere.
Uživajte u laganim burgerima s okusom ljeta!