hamburgeri naslovna

Ljetni burgeri pravi su hit: Lagani su, a egzotični okus daje im jedan zdravi sastojak

GREEN_300_listici_sredina

Lagano i hranjivo

Ako se želite počastiti doista posebnim burgerima, donosimo vam recept koji je u sebi objedinio naizgled nespojivo, a rezultat je doista iznenađujuće ukusan.

Kada temperature skoče iznad 30, tijelo odbija masnu i tešku hranu, a potrebno mu je nešto lako probavljivo, i dovoljno hranjivo da dobijete energije za aktivnosti kojima se bavite. Važno je da hrana, osim što je nutritivno vrijedna, zadovolji i vaša nepca bogatstvom okusa.

Idealno jelo za ljetne dane su burgeri. Ali ne bilo kakvi, govorimo o ljetnim burgerima, koje ćete pripremiti od lako probavljivih i nutritivno bogatih namirnica. Ovi, koje vam predlažemo, u sebi sadržavaju i neke naizgled pomalo neobične kombinacije, ali isprobali smo ih, i nama su bili savršen spoj egzotike i našega mediteranskog štiha.

vegetarijanski hamburgeri

Neobična namirnica ovdje je kokosovo brašno, ali ne ono kojim prekrivate čupavce, nego usitnjeno kokosovo brašno, za koje ste se možda i pitali gdje ga uopće možete koristiti. Ponudit ćemo vam i varijantu sa zdravim namazom od avokada, ali naravno da u burgere možete složiti sve što poželite.

Sastojci za ‘pljeskavice’
  • 1 tikvica srednje veličine
  • 1 konzerva tunjevine u salamuri
  • 1 šalica (2 dcl) kokosovog brašna
  • 2 dcl tekućeg jogurta
  • 1 dcl mineralne vode
  • heljdino brašno (prema potrebi, da zgusnete smjesu)
  • 1 mladi luk
  • 1 jaje
  • sol
  • biber
  • češnjak u granulama
  • začine po želji: chili ili ljuta paprika, ako volite začinjeno
  • krušne mrvice
Za slaganje burgera
  • peciva za hamburgere
  • salata
  • rajčice
  • paprika
  • krastavci
  • povrće prema želji
Namaz od avokada
  • zreli avokado
  • češnjak
  • sok pola manjeg limuna
  • sol, biber
  • 1 žličica maslinovog ulja
Priprema

U veću zdjelu naribajte tikvicu, dodajte tunjevinu, na tanke kolutiće narezani mladi luk, jaje, jogurt, mineralnu i začine. Sve dobro izmiješajte pa dodajte kokosovo brašno. Smjesu ostavite da stoji 15 – 20 minuta. Kokosovo će brašno apsorbirati veći dio tekućine iz smjese pa ćete dobiti “gnjecavu” smjesu. Potom u smjesu dodajte heljdino brašno, ovisno o gustini smjese, važno je da bude toliko gusta da je možete formirati u kuglice.

Kada ste postigli željenu gustoću, smjesu formirajte u kuglice pa od kuglica napravite pljeskavice i svaku uvaljajte u krušne mrvice. Pljeskavice možete peći u masnoći (tada su sočnije) ili samo posložiti na papir za pečenje i staviti peći u pećnicu na 180 stupnjeva 35 minuta (dok ne porumene).

Umak od avokada pripremite tako da zreli avokado usitnite vilicom, u njega dodate limunov sok, začine i maslinovo ulje. Razrežite peciva i slažite hamburgere – red namaza, red pljeskavica i povrće po želji.

Za potpuniji okus, peciva možete razrezana malo ‘zapeći’ na maslinovom ulju pa tek potom slagati hamburgere.

Uživajte u laganim burgerima s okusom ljeta!

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.