Med, jestivo cvijeće

Aromatična poslastica: Začinite med jestivim cvijećem

GREEN_300_listici_sredina

Slatka i mirisna čarolija

S ovim jednostavnim receptom i kreativnim idejama za korištenje, možete uživati u čarobnom spoju meda i cvjetova u bilo koje doba godine. Isprobajte svoj cvjetni med i dopustite da vas očara njegova slatka i mirisna čarolija!

Cvjetni med predstavlja raskošan spoj slatkoće i mirisa koji oduzima dah. No, jeste li znali da možete sami stvoriti ovu aromatičnu poslasticu koristeći jestive cvjetove? Da, to je moguće, i ne samo da će rezultirati prekrasnim okusom, već će i zadržati prepoznatljiv miris vaših omiljenih cvjetova.

Jestivo cvijeće, sa svojim raznolikim bojama i oblicima, ne samo da dodaje estetsku vrijednost jelima, već i obogaćuje našu prehranu svojim jedinstvenim okusima i hranjivim svojstvima. Kroz stoljeća, ljudi su koristili jestive cvjetove u kulinarstvu, dodajući ih salatama, desertima i raznim jelima kako bi poboljšali njihov ukus i vizualni dojam.

S druge strane, med se smatra tekućim zlatom prirode, s bogatom poviješću i tradicijom korištenja u prehrani, medicini i čak ritualima. Osim što je prirodno sladilo, med obiluje nutritivnim vrijednostima i ljekovitim svojstvima, čineći ga nezamjenjivim sastojkom u mnogim kuhinjama širom svijeta.

Kako napraviti med s jestivim cvijećem?

Odaberite cvjetove: Prvi korak je odabir svježih ili sušenih jestivih cvjetova. Možete koristiti cvjetove poput ruža, lavande, ljubičica, nevena ili bilo kojeg drugog jestivog cvijeta koji vam se sviđa.

Pripremite med: Koristite kvalitetan lokalni med kako biste osigurali autentičan okus i teksturu. Stavite određenu količinu meda u staklenku ili posudu koja se može zatvoriti.

Dodajte cvjetove: Pažljivo stavite cvjetove u staklenku s medom. Možete ih ostaviti cijele ili ih nježno izrezati na manje komade kako bi se bolje infuzirali.

Pustite da odstoji: Zatvorite staklenku i ostavite je na sobnoj temperaturi najmanje nekoliko dana ili čak i tjedana, kako bi se cvjetovi infuzirali u med.

Procijedite: Nakon što je med dovoljno infuziran, pažljivo procijedite cvjetove kako biste dobili čisti med s bogatim mirisom cvjetova. Ako želite, ovaj korak možete i preskočiti te med možete konzumirati sa cvijećem.

Pohranite: Prelijte procijeđeni med u čistu staklenku i čvrsto je zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu kako biste očuvali svježinu i okus.

Kako koristiti cvjetni med?

Umutite u čaj: Dodajte žlicu cvjetnog meda u svoj omiljeni čaj za dodatnu slatkoću i aromu.

Preljev za desert: Prelijte cvjetni med preko sladoleda, palačinki ili kolača za jedinstvenu i ukusnu poslasticu.

Ubacite u žitarice: Dodajte malo cvjetnog meda u svoje jutarnje žitarice za dodatnu slatkoću i aromu.

Dodajte u jogurt: Pomiješajte cvjetni med s grčkim jogurtom za osvježavajući desert ili zdravi međuobrok.

Namaz na kruhu: Raširite cvjetni med na svježi tost za jednostavan, ali ukusan doručak ili međuobrok.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.