Ovaj jednostavni recept za ocat s ekstraktom jagode omogućuje vam korištenje svih dijelova jagoda na kreativan način. Ocat možete dodati u salate, marinade ili čak u osvježavajuće napitke za dodatnu dimenziju okusa. Uživajte u eksperimentiranju s ovim ukusnim dodatkom koji će osvježiti vašu kuhinju. Naravno, preporuka je za ovaj recept koristiti domaće jagode.
Sastojci:
Ostatci jagoda
Bijeli ocat
Upute:
Priprema jagoda: Operite jagode i pažljivo odrežite vrhove. Narežite ostatke jagoda na male komadiće dovoljno male da stanu u bocu.
Sterilizacija boce: Prije dodavanja jagoda, osigurajte da je boca ili staklenka u kojoj ćete napraviti ekstrakt potpuno sterilna. Operite je i osušite temeljito prije korištenja.
Dodavanje jagoda: Stavite narezane ostatke jagoda u steriliziranu bocu ili staklenku.
Dodavanje octa: Napunite ostatak prostora u boci bijelim octom. Potrebno je dovoljno octa da potpuno prekrije jagode.
Infuzija: Zatvorite bocu ili staklenku čvrsto i ostavite je na sobnoj temperaturi minimalno 3 dana. Tokom tog vremena, jagode će infuzirati octenim mirisom i okusom.
Procijedite: Nakon 3 dana, procijedite ekstrakt kako biste uklonili jagodne ostatke. Možete koristiti finu cjediljku ili gazu za ovaj korak.
Pohrana i korištenje: Ocat čuvajte ga u hladnjaku i koristite ga u raznim jelima i umacima. Preporučuje se upotreba unutar 6 mjeseci kako bi se zadržao svjež okus.