krapanj

Krapanj: Otok u kojem ‘kuće rastu iz mora’ rađa najbolje ronioce i ponosno čuva svoju baštinu

GREEN_300_listici_sredina

...a na njemu gotovo i nema automobila!

Stanovnici su oduvijek bili okrenuti moru, zbog čega je disciplina u kojoj su najbolji - ronjenje.

Krapanj je po mnogočemu ‘naj’ otok na Jadranu. S nadmorskom visinom od samo 1.25 metara on je najniži otok na našoj obali, a zbog toga brojni kažu kako se s obale čini da kuće na otoku rastu iz mora.

To je i najmanji naseljeni otok na našoj obali – ima 166 stanovnika – a među rekorderima je i po tome je od kopna udaljen svega tri stotine metara.

Iako mali, ima fascinantnu povijest, tradiciju i dušu. Već stoljećima se tamo njeguju ronilaštvo, spužarstvo i ribarstvo, pa ni ne čudi da su dva najpoznatija Krapljana upravo ronioci Kristijan Curavić i Federiko Tanfara.

Čak nekoliko muzeja

Otočićem dominiraju kamene ulice i borova šuma. U samostanu sv. Križa on čak ima i muzej koji svjedoči o povijesti mjesta.

Osim toga, tu je i Muzej uljara sv. Lovre u kojem će vam domaćini objasniti sve o tradicionalnim metodama proizvodnje maslinovog ulja, ali i ponuditi brojne druge proizvode kojima je ono glavni sastojak. U muzeju se zbog njegovog šarmantnog ambijenta često odvijaju i kulturna događanja.

A tu je i Muzej ronilaštva u hotelu Spongiola!

“U malom obiteljskom hotelu Spongiola koji se nalazi na otoku Krapnju može se vidjeti stara ronilačka oprema, teško ronilačko odjelo, teške cipele i prva barokomora iz 19 stoljeća. Također se mogu vidjeti stare slike ronioca te dokumentarni filmovi o ronjenju i vađenju spužava na ovim prostorima”, stoji na stranicama tamošnje turističke zajednice.

Život u skladu s prirodom

Tamošnja crkva nastajala je u 15. stoljeću, a otok je bio u vlasništvu franjevaca. Paralelno se gradio i spomenuti samostan, a u to je vrijeme počelo i naseljavanje otoka, čiji su prvi stanovnici doselili u bijegu od Turaka.

Stanovnici su oduvijek bili okrenuti moru, a zanimljivo je da su upravo tamošnji ronioci bili u prvim ronilačkim ekipama u Poduzeću za spašavanje i tegljenje brodova (kasnije “Brodospas”).

Ovih smo dana već pisali o hrvatskim otocima bez automobila, a ovaj se otočić također pridružuje listi. Doduše, možda ćete nekada naići na pokoji automobil, no to je iznimno, iznimno rijetko.

PHOTOS BY: TZ Brodarica-Krapanj / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.