otoci
otoci

Pješice, biciklom, trokolicom: Ovo su hrvatski otoci na kojima automobili ne postoje

GREEN_300_listici_sredina

...ali neki čak imaju i vlastitu zračnu luku!

Otoci su jedno od najvećih blaga naše obale, a svaki od njih je poseban na svoj način. Ipak, ovih sedam na našoj listi imaju jednu zajedničku stvar - na njima nema automobila.

Kako se bliži ljeto, sve intenzivnije planiramo godišnje odmore, a na ovim čarobnim otočićima je sigurno moguće otkriti sasvim novu dimenziju riječi “odmor”. I to zbog njihovog šarma, ljepote, (netaknute) prirode, ali i tako zaboravljenog zvučnog okoliša u kojem nema automobila. Neki su jednostavno premaleni da bi bilo potrebe za ovim prijevoznim sredstvom, neki imaju preuske ulice, a neki jednostavno iznimno mare za prirodu. Svaki je poseban na svoj način – donosimo vam pregled hrvatskih otoka bez većih motornih vozila.

Unije

Unije je najveći otok u okolici Lošinja, no zanimljivo je da auti tamo ne prometuju zbog njegovih iznimno malih ulica. Ipak, stanovnici ponekad voze male traktore kako bi prevezli robu ili plodove svojih polja. Također, otok ima i mini zračnu luku koja ga povezuje s Lošinjem, a tu je, naravno, i brod koji je nama svakako draža opcija.

Otok vrvi životinjama – od ovaca, koza, konja, krava, fazana…

Silba

Ovaj otok zovu vratima Dalmacije, ali i otokom pješaka. Taj nadimak nipošto nije bezveze – automobili su zabranjeni, a nepoželjni su čak i bicikli!

Silba ima površinu od samo 15 kvadratnih kilometara, no ima bajkovite plaže i kristalno čisto more. Sigurni smo da je to, barem dijelom, jedna od posljedica što ovdje nema suvišnih smetnji prirodi, ali ni čovjeku.

Susak 

Ni ovdje se sigurno nećete voziti automobilom, ali možda hoćete karijolom. Mali otok u sjevernom dijelu Jadrana poznat je po plitkim i pješčanim plažama, a radi se o mjestu koje je još uvijek van svih većih turističkih radara. Zanimljivo je da preko 2500 Suščana živi u Americi – tamo su selili nakon završetka II. Svjetskog rata, pa na otoku čak i slave Dan iseljenika.

Zlarin 

Otok iz šibenskog arhipelaga koji je najbliži gradu, od njega udaljen tek dva kilometra. Poznat je upravo po tome što na njemu nema automobila, a glas je otišao daleko i zbog tamošnjih koralja, zbog kojih je nedavno otvoren i Hrvatski centar koralja Zlarin. Ovaj otok ima i tradiciju turizma dugu čak sto godina, kao i odlične biciklističke staze.

Prvić 

Jedan od susjeda Zlarinu na kojem se najčešće voze mali traktori. Nekada je imao više stanovnika nego Vodice, kojima je jako blizu. Na otoku postoje dva mjesta; Prvić Luka i Šepurine, a udaljeni su jedan kilometar dugom cestom. U crkvi Gospe od Milosti u Luci su pohranjeni i posmrtni ostaci Fausta Vrančića, i to po njegovoj želji koju je izrazio prije smrti u Veneciji.

Lopud 

Ovaj otok nije samo sjajan bijeg od automobila, nego i od često zamorne prenapučenosti Dubrovnika, koji mu je u blizini. Posebnost ovog otoka jest da on ima čak 24 (!) crkve, a jedna od njegovih znamenitosti je i plaža Šunj na kojoj plićak ide do čak sto metara od obale.

Koločep 

Stanovnici svoj otok zovu Kalamota, a na njemu se većinom voze minikultivatorima i skuterima. I on je u blizini Dubrovnika, a radi se o najjužnijem naseljenom hrvatskom otoku te jednom od najrazvedenijih otoka na našoj obali. Tu je i Plava spilja u koju se ulazi plivajući.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.