5ff2aeae-03fe-480f-ac9a-edb978da1f38

FOTO Pogledajte kako izgledaju naše nove markice, na njima je dragulj među otocima

GREEN_300_listici_sredina

Posebni rezervat šumske vegetacije

Cijeli otok Lokrum, uključujući i pripadajući morski pojas 150-ak metara od obale, područje je i ekološke mreže "Natura 2000" – područje očuvanja važno za vrste i stanišne tipove.

Stižu nam nove poštanske marke, koje će Hrvatska pošta u optjecaj pustiti 12. lipnja. Riječ je o markama iz serije “Hrvatski turizam“ koje prikazuju otok Lokrum iz zraka i Maksimilijanov ljetnikovac s vrtovima.

Autorica je dizajnerica iz Samobora, Ariana Noršić, koja je odabrala otok Lokrum, posebni rezervat šumske vegetacije površine 72 hektara.

Kako prenosi Index, Lokrum se, prema Zakonu o zaštiti prirode, nalazi u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije te je ujedno treće najstarije područje zaštićene prirode u Hrvatskoj.

Prirodna bogatstva i znamenitosti 

Cijeli otok Lokrum, uključujući i pripadajući morski pojas 150-ak metara od obale, područje je i ekološke mreže “Natura 2000” – područje očuvanja važno za vrste i stanišne tipove.

Osim prirodnih bogatstava, područje Lokruma sastavni je dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama, jarkom te utvrdama. Zbog toga je uvršten u UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. No, najveći i najvažniji spomenik kulture na otoku Lokrumu je benediktinski samostan svete Marije unutar kojeg je renesansni i romanički klaustar.

Svaka građevina na Lokrumu spomenik je kulture, a posebno se ističe utvrda Royal, Lokrumski lazaret, Lugareva kuća i Charlottein zdenac. Jedna od važnijih naslijeđenih kultiviranih vrijednosti otoka Lokruma je i botanički vrt koji je osnovan radi istraživanja prilagodbe tropskih i suptropskih biljnih vrsta.

PHOTOS BY: Hrvatska pošta, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.