pexels-jill-wellington-3264664

Ako ovog Božića želite biti što racionalniji u shoppingu, ovih 6 savjeta ne smijete zaobići!

GREEN_300_listici_sredina

Osviješteno i financijski prihvatljivo

Božić je vrijeme zajedništva, ali i velikih financijskih izdataka. Ma koliko se trudili što manje trošiti u prosincu, uvijek netko posrne. Kako biste ovog Božića bili što racionalniji u kupnji donosimo vam savjete kako popuniti blaganski stol, ali i podnožje drvca.

Božićno vrijeme je doba pića, jela i veselja, a posljedično s time dolazi i vrijeme velikog trošenja. Svatko od nas za Božić želi svojoj obitelji i prijateljima prirediti nezaboravno slavlje i druženje koje uključuje bogati blagdanski stol, kao i mnoštvo poklona. Kako biste ove godine bili što racionalniji u kupnji zbog financija, ali i okoliša, obratite pozornost na ovih šest savjeta koje smo za vas pripremili. Pokušajte se držati svakog od njih, ali ako je to nemoguće, primijenite bar jedan i već ste učinili mnogo.

Smanjite plastičnu ambalažu

Umjesto toga odaberite rinfuznu kupnju namirnica i svega što je dostupno ovim putem. Na sreću, sve više trgovina nudi upravo rinfuzu. pa ćete tako vrlo lako u manjim radnjama, kao i u sve više supermarketa pronaći tjesteninu, čaj, razne začine, orašaste plodove, grah, leću, slanutak, kao i pića u rinfuzi. Umjesto da kupujete u plastičnim pakiranjima, u shopping otiđite s platnenim vrećicama, staklenkama, posudivama i staklenim bocama i opremite se svime što vam je potrebno za blagdanski stol.

Dajte prednost biljnoj prehrani

Smanjenje naše konzumacije mesa i mliječnih proizvoda reklamira se kao najbolji za smanjenje našeg ugljičnog otiska. Ipak, ne morate se odreći zabave kad se odreknete mesa. Postoje razni recepti jela koji mogu biti u biljnoj varijanti, a postoji i veganska verzija svakog omiljenog blagdanskog obroka. Ako niste upoznati s izradom nekih od ovih biljnih sastojaka, dobro će vam doći lokalne trgovine organskim proizvodima i proizvodima zdrave hrane.

Kupujte lokalno i domaće

Nema ništa nezdravije nego kad se na stolu za blagdane nađe neka egzotična namirnica za koju ste i sami svjesni da joj trenutno nije sezona. Najbolje rješenje za to je odlazak na tržnicu u kupnju namirnica od domaćih OPG-ovaca i vrijednih bakica. Jednako vrijedi i za poklone. Danas je na cijeni dar koji osim što je od srce, da on bude što unikatniji i da podržava domaće obrtnike i kreativce koji preferiraju ručni rad i proizvode koji su u suradnji s prirodom.

Obilazak second hand i vintage trgovina

Ako nije novo, ne znači da nije upotrebljivo. Često su predmeti koje pronađete u dućanu rabljene robe ili antikvarijatu bilo da se radi o namještaju, alatima, nakitu ili odjeći bolje kvalitete, ali i po nižoj cijeni. Ako ste u potrazi za nečim neobičnim, provjerite neki od second handove ili antikvarijat te time ujedno pomažete pridonijeti kružnom gospodarstvu koje nam je u ovom potrošačkom društvu itekako potrebno.

Poklanjajte s namjerom

Iako mnogi od nas ponekad žele “izaći iz okvira” i kupiti najmilijima poklone koji nisu u njihovom stilu, time samo zapravo gomilate nepotreban otpad. Pokušajte se usredotočiti na ono što osoba želi ili treba. Treba izbjegavati nepotrebne stvari koje često ljudi dobivaju tijekom blagdana. Prema australskom istraživanju ING-a, u 2018. dani su neželjeni darovi u vrijednosti većoj od 400 milijuna dolara, a primljeno je više od 10 milijuna neželjenih darova. Kako ne biste bili dio statistike, odlučite se za korisne darove, a ako pak nemate pojma što, nije sramota pitati.

“Organizacija glavu (ali i novčanik) čuva”

Posljednje, ali najbitnije, nekoliko dana prije nego odete u shopping dobro se organizirajte i posegnite za onim što su radile naše bake i prabake – popis. Provjerite sve što imate kod kuće od namirnica, a nakon toga napravite popis svega što vam je potrebno. Jednako je i s poklonima. Na ovaj način nećete obilaziti shopping centre bez cilja i ako se pridržavate popisa nećete doći kući s viška stvari.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.