DYW5XJ male Vermilion Flycatcher (Pyrocephalus rubinus) perched on barbed wire

‘Nova nada’: Vratila se gotovo istrebljena Darwinova ptica

GREEN_300_listici_sredina

Dvanaest novih ptica!

Nakon što je gotovo istrebljena, Darwinova muharica bilježi zamjetan napredak na otočju Galapagos.

Iako Darwinova muharica, mala ptica s upečatljivim perjem, živi i na drugim otocima u lancu, njihova je populacija bila posebno ugrožena na otoku Santa Cruz. Riječ je o arhipelagu Galapagosa, udaljenom oko 1000 kilometara od obale Ekvadora, kojeg karakterizira flora i fauna kakve nema nigdje drugdje na svijetu. Proučavanje tih vrsta navelo je i britanskog znanstvenika Charlesa Darwina da razvije svoju teoriju evolucije u 19. stoljeću.

No, ta je vrsta endemična za Galapagos, a Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) smatra ju ranjivom.

Jedinih 15 preostalih parova karizmatičnih ptica na otoku Santa Cruz dalo je 12 mladih ove godine, priopćili su iz parka, a prenosi Reuters.

‘Nova nada’ 

Eksperimentalni program upravljanja koji je proveden na tom području omogućio je dolazak 12 novih ptića na višoj nadmorskoj visini u Santa Cruzu, gdje postoji samo 15 parova, priopćili su iz Nacionalnog parka Galapagos.

Njihov je ravnatelj pri tome poručio da je “svaki ptić nova nada za spas ove vrste koja je ranjiva te na crvenoj listi”.

Dvanaest novih ptica predstavlja istinski uspjeh od pokretanja tog programa, od 2018. godine te konačnog postizanja konkretnih rezultata, poručili su iz parka.
Program, zajednički projekt sa Zakladom Charles Darwin, Sveučilištem u Beču i neprofitnom organizacijom Galapagos Conservancy, doveo je do dolaska 21 ptića na Santa Cruz između 2020. i 2022. godine, navodi se.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.