afrički pijesak

Kad ujutro pronađete neobjašnjivu ‘prašinu’ na autu, znajte: Afrički pijesak posjetio nas je i ove godine

GREEN_300_listici_sredina

Još ga zovu i 'afrička zvijer'

Svake godine iz Sahare prema Sredozemnom moru doleti oko 100 milijuna tona pijeska, a još 100 milijuna tona pada na kopnene površine Europe.

Temperature su skočile do visokih točaka na termometru, što nas i ne bi trebalo čuditi jer smo već zagazili u ljeto. No, osim visokih temperatura, koje su prouzročene vrućim afričkim zrakom, došlo je do još jednoga meterološkog fenomena, u Hrvatskoj nas je posjetio i pijesak iz afričke pustinje.

Navodno, kako objavljuju strani mediji, a uhvatili Copernicusovi sateliti, čestice pijeska u obliku maglice bile su vidljive čak iz svemira. U praktičnome smislu, zrak koji udišemo, bio je pomalo “mutan”, a vlasnici automobila mogli su na svojim limenim ljubimcima zateći čudnu žućkastu prašinu.

Pjesak je nad Europom čak tri puta godišnje

Riječ je o fenomenu koji se događa svake godine, i to barem do tri puta. Oko 1700 milijuna tona pijeska i prašine olujni vjetrovi odnesu iz pustinjskih područja, čak i do drugih kontinenata, a otprilike trećina padne na oceane. Najviše je pogođen sjeverni dio Atlantskog oceana zbog puta vjetrova i blizine Sahare, a znanstvenici kažu da to može biti pogubno za žive organizme u njemu.

sahara pijesak

Uz 180 milijuna tona saharskog pijeska koji odleti prema Atlantiku, iz Sahare dodatno svake godine oko 100 milijuna tona pada u Sredozemno more, a slijedećih 100 milijuna tona pada na kopnene površine Europe. Općenito saharski pijesak nošen južnim vjetrom stiže u Europu dva do tri puta godišnje. Iako najčešće ne ide sjevernije od područja europskog Sredozemlja, događa se da stigne i do zemlja Beneluxa, Engleske pa čak i Poljske.

U nekim su zemljama nosili maske

Tijekom prošle godine pješčane čestice Hrvatsku su posjetile čak tri puta, u ožujku, svibnju i rujnu, ali zbog udaljenosti od Afrike, već su se raspršile pa nije bilo potrebe za crvenim upozorenjima.

No nije na svim dijelovima Europe bilo tako, na primjer, prošle godine stanovnici Španjolske probudili su se uz sablasno narančastu boju neba. Oluja Celia donijela je prašinu iz pustinje u južne dijelove Španjolske, među crveno označenim mjestima bili su Madrid i Murcia, a u javnost su došle preporuke o nošenju maski i izbjegavanju tjelesnih aktivnosti na otvorenome zbog loše kvalitete zraka.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.