Germany - 2016.Dead bees..Plague is ravaging the world's bee population. The causes are still mysterious but for sure agrochemicals pesticides (plant protection chemicals, seed dressers, public health household insecticides etc.) and Varroa mites play a big role.,Image: 478889448, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no

‘Ovo dosad nisam doživio’: Užas u Slavoniji, stradalo 90 posto pčela, a sve zbog ovoga

GREEN_300_listici_sredina

Pčelari očajni

Svjesni su pčelari da se komarci tretirati moraju, ali, govore, trebalo bi to činiti u vrijeme kada su komarci u letu, a ne njihove pčele.

Zabilježen je još jedan slučaj pomora pčela u Hrvatskoj. Ovoga puta stradale su pčele na području Slavonije i to uslijed tretiranja komaraca zaprašivanjem iz zraka. Kako tvrde tamošnji pčelari, otrovalo se čak 90 posto pčela radilica.

Kako je za Dnevnik Nove TV ispričao očajni Božo Banović, kod svojih je pčela odmah uočio čudno ponašanje.

“Vidio sam avione da nadlijeću, ajde da vidim kako pčele reagiraju na taj otrov. Kad ja vidim, pčele na ulazu koje se vraćaju, koče se, padnu s leta, imaju vrtoglavicu nekakvu. Nekakvo nenormalno ponašanje”, rekao je pčelar Božo Banović, ističući pritom da je netom prije špricanja komaraca na jedan kvadratni metar njive bilo bar stotinu pčela.

“Sve je kuhalo od pčela. Drugi dan, tek desetak pčela”, rekao je.

‘Prerano su tretirali’

Svjesni su pčelari da se komarci tretirati moraju, ali, govore, trebalo bi to činiti u vrijeme kada su komarci u letu, a ne njihove pčele.

“Zato što su avioni prerano išli na tretiranje komaraca. I sve te pčele koje su bile u polju su stradale. Nisu se vratile”, kazao je pčelar Stjepan Kraljček.

Na teren je izašla i Veterinarska inspekcija kako bi uzela uzorke mrtvih pčela te analizom utvrdila uzrok smrti. Ipak, struka ne dvoji – uzrok pomora došao je iz zraka.

‘Sad je kasno’ 

“Svaki pesticid može biti poguban za pčele. Sigurno da šteti ne samo pčelama nego i drugim svim insektima koji se nađu pod utjecajem tog pesticida. Komarce, dakako, treba tretirati. Ne možemo ljude ostaviti da polude od komaraca, ali bi trebalo naći termin koji više odgovara”, istaknuo je za Dnevnik Nove TV Marin Kovačić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

No pravo rješenje problema je larvicidno tretiranje komaraca kada su još ličinke. Ipak, čini se da je za tu strategiju sada prekasno.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.