Kada idući put posjetite Istru, istražite i njezinu pustinju. Mogli biste se iznenaditi…

GREEN_300_listici_sredina

Nesvakidašnji prizor

Kada pomislite na Istru, sigurno vam nije među prvim asocijacijama pustinju. No vjerovali ili ne, Istra ima svoju pustinju. Doduše u pitanju nije ona klasična pješčana na koju odmah svi pomislimo kada čujemo tu riječ.

Takozvana istarska pustinja se nalazi kod mjesta Šterna u općini Grožnjan zbog čega se naziva i pustinja Šterna. Sami naziv Šterna je kraći naziv za “Cisterna”, a u ovom slučaju se odnosi na nepresušni izvor koji je i danas u funkciji.

Prije nego posjetite pustinju Šterna, imajte na umu da vas tu neće čekati deve niti ćete ispijati čaj. Čaj čak i možete ispijati ako ga ponesete u svojoj termosici. Područje na kojoj se nalazi pustinja nije veliko niti se tu nalaze dine pijeska. No bez obzira na to, svakom posjetitelju ovaj izlet ostane u lijepom sjećanju. 

Pustinju zapravo čine dine lapora, što nije rijetkost u Hrvatskoj niti u Istri. Međutim, ono po čemu je ovo područje toliko posebno jest činjenica što se Šterna proteže na većoj površini nego što je to inače slučaj. Lapor je siva ili žućkasta sitnozrnata sedimentna stijena koja se sastoji od kalcita i gline. 

Kako biste došli do pustinje potrebno je proći mjesto Šterna gdje ćete ujedno naći i putokaz. Ako dolazite iz smjera Momjana, kod crkve je potrebno skrenuti lijevo. Kod malog mosta i potoka postoji proširenje gdje možete parkirati automobil. Krenite uz potok, uočit ćete utabani put koji će vas uskoro odvesti do pustinje.  Ova neklasična pustinja odlično je točka na road tripu kroz unutrašnjost Istre. Poseban je doživljaj na jednoj od “dina” izvaditi ručak i uživati u nesvakidašnjem prizoru

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.