pexels-ray-bilcliff-13446979

Stižu nam velike vrućine, veterinarka upozorila koje su vrste pasa posebno osjetljive

GREEN_300_listici_sredina

Video koji je postao viralan

Na listi najugroženijih je pasmina Chow Chow, no veterinarka kaže da je kod svih pasmina potreban dodatan oprez u vrijeme velikih vrućina.

Uoči velikih vrućina i dolaska ljeta, veterinarka Cat na svojem je TikToku upozorila koje pasmine najteže podnose vrućine koje nas ni ove godine neće zaobići.Riječ je o poznatoj Cat The Vet, veterinarki, koja na svojim društvenim mrežama redovito dijeli savjete o psima i njihovim ponašanjima, a prati ju više od 325 tisuća ljudi.

Kako je kazala u svom videu, pasmina Chow Chow najteže podnosi vrućine, posebice zbog svoje guste dlake. Upravo zbog toga, ova pasmina ima čak 17 puta veću vjerojatnost doživjeti srčani udar zbog vrućine u odnosu na druge pse, upozorila je Cat.

Osim pasmine Chow Chow, u opasnosti su i psi s ravnim njuškama, poput mopsa i buldoga, jer im je otežano disanje.

Skloni pretilosti

“Na drugom, trećem i četvrtom mjestu su engleski buldog i francuski buldog i bordoška doga”, dodala je za The Sun, istaknuvši pritom da je oduvijek bilo poznato da su pasmine s ravnom njuškicom znatno ranjivije po vrućinama.

Sljedeći na ovoj listi su hrtovi, zbog velike mišićne mase te Cavalier King Charles španijel, zbog činjenice da su skloni pretilosti.

“Na petom mjestu je hrt, najviše zbog toga što im veliku mišićnu masu u odnosu na veličinu tijela, a to znači da im temperatura ljeti može jako narasti, osobito za vrućih dana” objasnila je.

“Slijede ga springer španijel i zlatni retriver, oboje poznati po tome što će rado ‘ludovati’ i trčati bez obzira na vremenske uvjete, a oboje imaju vrlo debele ‘kapute’, ako ih ne ošišamo”, kazala je Cat.

Omiljena na društvenim mrežama

Svim je vlasnicima pasa poručila da je ljeti potrebno dodatno paziti na svoje ljubimce, bez obzira koje su pasmine.

@cat_the_vet

Stay safe out there guys! #heatwave #learnontiktok #dogsoftiktok #catthevet

♬ Sunny – Official Sound Studio

“Za ove je vrste nedavno istraživanje pokazalo da su posebno osjetljive na vrućinu, no svi su psi s debljom dlakom osjetljivi na jako toplo vrijeme” podsjetila je.

Njena je lista na platformi pogledana skoro 700.000 puta i dobila je više od 81.100 oznaka “sviđa mi se”. No, nekoliko korisnika TikToka upitalo je veterinarku kako je moguće da na popis nije uvrstila haskija ili njemačkog ovčara.

Cat je odgovorila: “Ovo je bilo osam najugroženijih pasmina u studiji koja je provedena, ali svi psi s debljom dlakom definitivno loše podnose vrućine.”

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.