dusan-veverkolog-VTMKUkOWd1c-unsplash

Kako (i zašto) usvojiti dupina u Jadranu?

GREEN_300_listici_sredina

Ovo može biti i jako cool poklon

Na predivne dupine utječu različiti čimbenici. U moru buka od brodskih motora putuje dalje i glasnije pod vodom nego što se to događa u zraku. Zagađivači dodatno djeluju na dupine, jer zbog njih postaju bolesni, a nedovoljna količina plijena, kao rezultat prekomjernog ribolova i propadanja okoliša, dodatno utječe na njihov opstanak.

Dupini, s obzirom na svoju veličinu i inteligenciju, gotovo da i nemaju prirodnog neprijatelja. Osim onog najvećeg protiv kojeg ne mogu ništa. Ljudi.

Zagađenje i tzv.sterilna mora izazvana pretjeranim izlovom ribe ono je što ostavljamo vrsti koje je u Jadranu sve manje. Ipak, mi možemo napraviti jako puno. Dovoljno je da samo udruzi Plavi svijet putem Facebook stranice dojavite ukoliko ste ugledali skupinu ovih iznimnih bića na pučini, jer ćete time pomoći da prikupe nužne podatke potrebne za razumijevanje njihovog života u Jadranskom moru, kao i njihovo očuvanje.

S druge strane, uvijek možete podržati njihove hvalevrijedne projekte, biti dio eko-volonterskog tima, ili pak, usvojiti dupina!

Da, usvojiti ova slatka nasmijana bića!

Usvajanjem dupina podržavate Jadranski projekt dupin, najduži znanstveno-istraživački projekt u regiji. Ovakvim oblikom potpore Insitutu Plavi svijet (inače, neovisnoj i neprofitnoj organizaciji koja je uspostavljena s ciljem provedbe znanstvenih istraživanja i aktivnosti zaštite morskog okoliša kao i edukacije javnosti s naglaskom na Jadransko more i širu mediteransku regiju) pomažete u realizaciji aktivnosti istraživanja i zaštite dobrih dupina, ali i svih ostalih vrsta dupina i kitova u Jadranu.

Usvajanjem dupina, tako, nećete postati samo “mama i tata” najljepšeg i najdruštvenijeg morskog stanovnika već  i omogućiti održavanje Dana dupina, manifestacije koja od 1993. godine privlači brojne posjetitelje koji žele doznati aktivnosti Jadranskog projekta dupina, ali i naučiti ponešto o očuvanju mora.

Usvojiti dupina možete putem web stranice Instituta.

Duje, Elmar, Elsa i Nola čekaju svoje prijatelje – udomitelje, koji ovakvom potporom čine bolje i za dupine i za lošinjski Institut, ali i Jadran općenito.

Biranjem jednog od tri usvojiteljska paketa, svatko od nas spreman je raditi na očuvanju i zaštiti dupina, morskih kornjača i drugih morskih životinja, zaštititi obalu i morska staništa, podržati cjeloživotno učenje o održivosti za širu javnost te postati dio plemenite priče koja štiti Jadransko more i prirodu.

Svake godine, tisuće dupina slučajno se utope u mrežama za ribolov. Povećanje ljudskih aktivnosti dovelo je preživljavanje dupina u oceanima i morima širom svijeta u ozbiljan rizik. Usvojite dupina. I to iz udobnosti svojeg doma s tek par klikova mišem.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.