191042401_496730284805502_5570037086894596966_n

Pronađene su dvije vrste životinja za koje se vjerovalo da su izumrle!

GREEN_300_listici_sredina

Otkriće godine

Prošli tjedan bio je slavodobitan za divlje životinje, posebice dvije vrste za koje se smatralo da su izumrle. Potvrđeno je da se kornjača pronađena na otoku Fernandina na Galapagosu genetski podudara s vrstom koja je posljednji put viđena 1906. godine. A u Argentini je divovska riječna vidra izvirila iz rijeke Bermejo dovoljno dugo da je uslika konzervator.

Misteriozna kornjača, koja je dobila nadimak Fernanda, privukla je pozornost svijeta početkom 2019. godine kada su znanstvenici bili u ekspediciji na otocima Galapagosa. Aktivni vulkan dominira na otoku Fernandina, što je mogući razlog vjerojatnog izumiranja divovske kornjače Fernandina. Znanstvenici su prethodno samo jednom ulovili jednu takvu kornjaču, mužjaka tijekom ekspedicije Kalifornijske akademije znanosti koja je trajala od 1905. do 1906. godine. Nakon toga je 1964. otkriven sumnjiv izmet kornjače, a dodatnu sumnju su potaknule snimke iz zraka na kojima su primijećene kornjače koje sliče Fernandina kornjačama. Naravno, ništa se nije moglo sa sigurnošću tvrditi.

Zato se od 2019. godine znanstvenici nadaju se da su konačno pronašli još jednu kornjaču te vrste. Trebalo je neko vrijeme da se njihove sumnje konačno potvrde. Genetičari sa Sveučilišta Yalea usporedili su uzorak krvi s kornjačom iz 1906. godine i potvrdili podudaranje. Nakon punih 115 godina otkriven je drugi primjerak ove vrste kornjača za koju se mislilo da više ne postoji.


Sada kada je Fernandin identitet potvrđen, istraživači će krenuti u avanturu s visokim ulozima, za koju se nadaju da će završiti ljubavnom pričom. Hrabro će se suočiti s Fernandininim eruptivnim krajolikom kako bi pronašli partnera za Fernandu. Širom svijeta ljubitelji kornjača se nadaju da će Fernanda izbjeći tragediju koju je doživio Usamljeni George, kornjača s otoka Pinta koja je 2012. umrla sama, posljednja u svojoj vrsti.


Ako istraživači pronađu neženju za Fernandu, ulovit će ga i premjestiti u njihovo novo ljubavno gnijezdo u uzgajalištu divovskih kornjača koje se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Galapagos na otoku Santa Cruz. U najsretnijem ishodu, novopečeni par će uspjeti se razmnožiti i na otoku će ponovno živjeti kornjače koje su smatrane izumrlima.


U međuvremenu je u Argentini Sebastian Di Martino, direktor organizacija Fundación Rewilding Argentina, ugledao golemu riječnu vidru koja nije viđena u argentinskoj divljini od 1980-ih. Di Martino je bio u kajaku u provinciji Chaco na sjeveroistoku Argentine kad je vidio vidru. “Izašla je na površinu, vidjela su joj se bijela prsa koja su prepoznatljiva za divovsku riječnu vidru”, rekao je za The Guardian. “U tom trenutku, noge su mi klecale i srce je počelo ubrzano kucati”.

Znanstvenici imaju nekoliko teorija o misterioznom ponovnom pojavljivanju vidre. “Najbliža populacija divovske vidre, koja je globalno ugrožena, nalazi se u paragvajskom Pantanalu, koji bi se mogao povezati s ovom rijekom s udaljenosti od više od 1000 kilometara. To je najjednostavnije objašnjenje”, rekao je Di Martino. “Druga je mogućnost da u Argentini postoji ostatak populacije koja je ostala neotkrivena. Te životinje žive u obiteljskim skupinama, a ovo je bila osamljena jedinka, za koju mislimo da dolazi iz skupine”.
Divovske riječne vidre, koje mogu biti dugačke gotovo dva metra, vrhunski su grabežljivci koji održavaju vodeni ekosustav u ravnoteži. Rewilding Argentina od 2018. radi na ponovnom uvođenju vidre u močvarna područja.

PHOTOS BY: Instagram @galapagosconservancy / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.