242352263_302833091607443_1010264318718240241_n (1)

Impozantna instalacija: Pariški spomenik omotan s tisućama metara reciklabilnog platna

GREEN_300_listici_sredina

Pretvoreno u pješačku zonu

Iako svoj životni stan nikad nisu dočekali autori instalacije, Slavoluk pobjede u Parizu omotan je s 25,000 četvornih metara reciklabilne tkanine, a cijeli je prostor oko Slavoluka pretvoren u pješačku zonu.

Elizejske poljane već nekoliko dana krasi jedna sasvim posebna instalacija. Riječ je o umjetničkom djelu sada već pokojnih umjetnika i partnera Christoa i Jeanne-Claude koji su za života bili poznati po tome što su diljem svijeta motali spomenike i građevine u tkaninu. Nakon Londona, Miamija, Colorada, Sydneyja  i mnogih drugih na red je stigao i Pariz, odnosno poznati Slavoluk pobjede. Slavoluk koji je podignut u čast borcima za Francusku, posebno onim iz Napoleonskih ratova, trenutno je obavijen s 25.000 četvornih metara srebrne tkanine koja se može reciklirati, a koja je na mjestu vezana s čak 7.000 metara recikliranog crvenog užeta. “Svi naši projekti bave se stvarnošću. Izloženi ste stvarnim stvarima; pravom suncu, vjetru, kiši, strahu, radosti. Zato su ti projekti veći od naše vlastite mašte”, izjavio je Christo koji je umro u svibnju prošle godine. 

Ogromne količine tkanine i užadi korištene u instalaciji izrađene su od polipropilena, vrste termoplastike koja se može reciklirati, jer je i umjetnicima bilo u interesu da njihovi postavi budu održivi i odgovorni. Bugarski umjetnik i autor Christo je ranije rekao da će se ti materijali također kretati na vjetru i reflektirati svjetlost kako bi dočarali “živi objekt”, a ljudi će ga moći, odnosno sad već i mogu dodirivati i to sve do 4. listopada do kad je Slavoluk obavijen plahtama. U sklopu instalacije, veliko čvorište Place Charles de Gaulle koje okružuje spomenik privremeno je pješačka zona kako bi omogućilo ljudima da vide instalaciju iz bliza i slobodno je dodirnu. Posjetitelji mogu promatrati instalaciju i s terase Slavoluka pobjede, koja ostaje otvorena. Prema riječima direktora projekta Vladimira Yavacheva, instalacija je ispunila životni san partnera Christa i Jeanne-Claude. Ideju je par zamislio još 1961. godine, ali je Christo u potpunosti razvio dizajn tek 2017. godine osam godina nakon smrti Jeanne-Claude.

Cijeli je projekt s kojim prostor oko Slavoluka postaje privremena pješačka zona samo uvod u promjene koje očekuju Parižane u sklopu šireg glavnog plana za pretvaranje avenije Champs-Élysées u javni prostor prilagođen isključivo pješacima.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.