faširanci od kelja naslovna

Faširanci od kelja: Zdravo povrće u kombinaciji ‘za prste polizati’

GREEN_300_listici_sredina

Jelo koje se priprema lako

Kelj je pravo zimsko povrće, ali ne morate od njega pripremati samo varivo. Mi smo ga testirali u jednostavnome receptu za faširance, koji su ispali savršena vegetarijanska varijanta ovoga popularnoga jela.

Ako ne znate što biste pripremali od kelja, osim variva, mi vam predlažemo faširance od ovoga zdravog povrća. I, ako mislite da ih je komplicirano pripremiti, varate se – doista nije. Inače malo gorkast okus kelja, u faširancima potpuno nestaje, a dodaci, kao što je krumpir i zobene pahuljice, ovome jelu od kelja daju puninu.

Kelj je iznimno zdrav, odličan je izvor vitamina C, vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezija kalija i mangana, te dobar izvor tiamina, kalcija, fosfora i bakra. Tako da je zbog izuzetno malog broja kalorija, a obilja nutrijenata, jedna je od najzdravijih namirnica koja je ujedno pogodna za svaku vrstu prehrane.

Zobene pahuljice također su bogate vlaknima, a sadrže vitamine E, B1, B2 te od minerala cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje pa čuvaju stanicu od slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti. Zobene su bogate kalcijem, kalijem i magnezijem.

faširanci od kelja

Donosimo vam recept, za koji vjerujemo da će vas oduševiti.

Sastojci
  • manja glavica kelja
  • glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 manji krumpir
  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 1 dcl jogurta
  • 2 jaja
  • prezle
  • papar
  • sol
  • crvena paprika
Priprema

Kelj narežita na trake i 2 minute prokujate u slanoj vodi pa ocijedite, a potom i nožem još više usitnite. Na sitno narežite luk i češnjak i popržite na malo maslinova ulja, dodajte usitnjeni kelj i 2 do 3 minute ostavite na vatri uz miješanje, kako bi se stopili okusi. Smjesu prebacite u zdjelu u kojoj ćete zamijesiti faširance. Dodajte naribani krumpir, 2 jaja, i jogurt pa sve promiješajte i začinite. Potom dodajte zobene pahuljice i pustite 10-ak minuta da smjesa odstoji, kako bi zobene pahuljice pokupile svu tekućinu.

Vlažnim rukama formirajte faširance, umočite ih u prezle i pecite u vrućem ulju. Možete ih peći i u pećnici, na papiru za pečenje, na 200 stupnjeva, oko 30 minuta.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.