Ako ne znate što biste pripremali od kelja, osim variva, mi vam predlažemo faširance od ovoga zdravog povrća. I, ako mislite da ih je komplicirano pripremiti, varate se – doista nije. Inače malo gorkast okus kelja, u faširancima potpuno nestaje, a dodaci, kao što je krumpir i zobene pahuljice, ovome jelu od kelja daju puninu.
Kelj je iznimno zdrav, odličan je izvor vitamina C, vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezija kalija i mangana, te dobar izvor tiamina, kalcija, fosfora i bakra. Tako da je zbog izuzetno malog broja kalorija, a obilja nutrijenata, jedna je od najzdravijih namirnica koja je ujedno pogodna za svaku vrstu prehrane.
Zobene pahuljice također su bogate vlaknima, a sadrže vitamine E, B1, B2 te od minerala cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje pa čuvaju stanicu od slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti. Zobene su bogate kalcijem, kalijem i magnezijem.
Donosimo vam recept, za koji vjerujemo da će vas oduševiti.
Sastojci
- manja glavica kelja
- glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 manji krumpir
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1 dcl jogurta
- 2 jaja
- prezle
- papar
- sol
- crvena paprika
Priprema
Kelj narežita na trake i 2 minute prokujate u slanoj vodi pa ocijedite, a potom i nožem još više usitnite. Na sitno narežite luk i češnjak i popržite na malo maslinova ulja, dodajte usitnjeni kelj i 2 do 3 minute ostavite na vatri uz miješanje, kako bi se stopili okusi. Smjesu prebacite u zdjelu u kojoj ćete zamijesiti faširance. Dodajte naribani krumpir, 2 jaja, i jogurt pa sve promiješajte i začinite. Potom dodajte zobene pahuljice i pustite 10-ak minuta da smjesa odstoji, kako bi zobene pahuljice pokupile svu tekućinu.
Vlažnim rukama formirajte faširance, umočite ih u prezle i pecite u vrućem ulju. Možete ih peći i u pećnici, na papiru za pečenje, na 200 stupnjeva, oko 30 minuta.