laura-johnston-_zV74zUnwmc-unsplash

Najzdravija namirnica nam je godinama doslovno pred nosom: Štiti kožu, oči, srce, krvne žile…

GREEN_300_listici_sredina

Popis je poprilično dugačak

Sadrži brojne nutrijente i pravi je izvor zdravlja. Kelj je povrće koje spada u jedne od najzdravijih namirnica na cijelome svijetu. Dobre su to vijesti, budući da kod nas može rasti gotovo posvuda.

Odličan izvor vitamina, a pri tome sadrži vrlo malo masti, kelj može biti odličan izbor za dodavanje antioksidansa i vlakana, posebice u salatama, smoothiejima, ali i brojnim slanim jelima.

Riječ je o zelenom lisnatom povrću koje obiluje hranjivim tvarima. U srodstvu je s kupusom, prokulicom, cvjetačom i brokulom, no svi pripadaju porodici kupusnjača.

Osim vlakana, kelj sadrži antioksidanse, kalcij, vitamine C i K, željezo i širok raspon drugih nutrijenata koji mogu pomoći u prevenciji raznih zdravstvenih problema, a pomaže i kod jačanja imuniteta, jača kosti i štiti vid.

Inače, antioksidansi pomažu tijelu ukloniti neželjene toksine koji proizlaze iz prirodnih procesa i drugih pritisaka izvana.

Bogat antioksidansima

Ugledni Medical News Today ističe da je kelj bogat vlaknima, što posljedično može utjecati na smanjenje rizika od dijabetesa.

Naime, prema studiji iz 2018. godine, ljudi koji konzumiraju najveće količine dijetalnih vlakana imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Konzumacija dijetalnih vlakana također može sniziti razinu glukoze u krvi, napominju autori.

Osim toga, druge studije napominju da antioksidansi, poput vitamina C i alfa-linolenske kiseline (ALA), mogu pomoći u smanjenju komplikacija koje se mogu pojaviti kod dijabetesa. Oba ova antioksidansa prisutna su u kelju.

Osim toga, različite hranjive tvari u kelju pomažu zdravlju srca, prvenstveno zbog kalija. American Heart Association (AHA) preporučuje povećanje unosa kalija uz smanjenje unosa dodane soli ili natrija. To može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti. Šalica kuhanog kelja osigurava 3,6% dnevnih potreba odrasle osobe za kalijem.

Štiti oči i kožu

Također, kelj je bogat vlaknima i vodom, a oboje pomaže u sprječavanju probavnih tegoba te potiče pravilan i zdrav probavni trakt.​ Nadalje, kelj je bogat karotenoidima zeaksantinom i luteinom te vitaminom A. Riječ je o nutrijentima koji su od posebne važnosti za zdravlje makule i retine, područja gdje svjetlost ulazi u oko. Štite oko i od ultraljubičastog zračenja te slobodnih radikala.

Kelj je dobar izvor beta-karotena i vitamina A, koji su neophodni za rast i održavanje svih tjelesnih tkiva, uključujući kožu i kosu.

Tijelo koristi vitamin C za izgradnju i održavanje kolagena, proteina koji osigurava strukturu kože, kose i kostiju. Vitamina C ima i u kelju. Štoviše, šalica kuhanog kelja osigurava najmanje 20% dnevne potrebe za vitaminom A i više od 23% dnevne potrebe za vitaminom C.

Pri tome, šalica sirovog kelja (oko 70 grama) sadrži 19 kalorija, 4 grama ugljikohidrata te jedan gram proteina.

Ističemo, cjelokupna prehrana ili cjelokupni obrazac prehrane najvažniji je u prevenciji bolesti i postizanju dobrog zdravlja. Bolje je imati raznoliku prehranu nego se usredotočiti na pojedinačne namirnice kao ključ dobrog zdravlja.

Osim toga, uvijek je bolje odabrati domaći kelj i(ili) onaj iz bio uzgoja kako biste bili sigurni da sadrži sve navedene nutrijente. 

Ne znate kako pripremiti kelj? Donosimo sjajan prijedlog.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.