Povrće, koje obilježava zimu, definitivno je zelje ili kupus. Uobičajneno je da variva pripremate od mahuna, kelja ili graška, a zelje režete na salatu, s krpicama ili od njega pripremate sarmu. No zelje skuhano kao varivo, vjerujte, ugodno će vas iznenaditi.
I, što je najbolje, brzo je gotovo, toplo i hranjivo. Prava blagodat za vaš probavni sustav i gušt za nepce.
Za ovo ukusno jelo na žlicu potrebna vam je manja glavica zelja, luk, mrkva, krumpir, češnjak, pelati, korabica, celer i začini, dakle sve jeftine i jednostavne namirnice. I samo 45 minuta vašeg dragocjenog vremena.
Sastojci
- srednje glavica zelja
- 2 srednje velika krumpira
- 1 srednje velika mrkva
- 1 srednje velika koraba
- 3 režnja češnjaka
- pelati
- 1 korijen celera
- 1 žličica crvene slatke paprike
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema
Nasjeckajte crveni luk na sitno i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte na kolutove nasjeckanu mrkvu, korabu i celer te sitno nasjeckani češnjak i sve začinite solju, slatkom paprikom i biberom te još malo popržite. Zelje narežite na kocke i dodajte u povrće, promiješajte, poklopite i pustite da zelje “uvene”.
Potom, narežite pelate i dodajte u povrće, zalijte decilitrom vode i pustite da kuha pet minuta. Dodajte oguljen i na kockice narezani krumpir, opet podlijte s malo vode, da prekrije povrće i pustite da se kuha još 20-ak minuta. Kada je krumpir mekan, kušajte i dodajte još soli, prema želji.