Još uvijek ima kelja po vrtovima i tržnicama, ali rijetki su oni kojima će na spomen ovoga povrća krenuti zazubice. Čak, velika je vjerojatnost da i najveći ljubitelji povrća rijetko biraju kelj na svoj meni. Možda, jer smo zaboravili recepte prema kojima su jela pripremale naše bake, a kada je varivo od kelja bilo često za obiteljskim stolom.
Kelj je iznimno zdrav, odličan je izvor vitamina C, vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezija kalija i mangana, te dobar izvor tiamina, kalcija, fosfora i bakra. Tako da je zbog izuzetno malog broja kalorija, a obilja nutrijenata, jedna je od najzdravijih namirnica koja je ujedno pogodna za svaku vrstu prehrane.
Možda da pokušate s našim receptom za varivo od kelja, za koje tvrdimo da je pravi specijalitet.
Sastojci
- manja glavica kelja
- glavica crvenog luka
- manja koraba
- dva krumpira
- šalica smrznutog graška
- 2 dcl pelata
- sol
- biber
- češnjak
Priprema
Nasjeckajte luk, posolite i popržite ga na malo maslinova ulja. Dodajte na kockice narezan krumpir i korabu pa malo još popržite i zalijte vodom, ali samo da prekrijete povrće. Kelj operite i narežite na trakice. Nakon što ste 10-ak minuta pirjali krumpir, luk i korabicu, dodajte kelj, promiješajte i poklopite. Kuhajte oko 5 minuta, da kelj usahne.
Dodajte grašak pa podlijte vodom, ali uvijek samo da prekrije povrće. Kuhajte još 15-ak minuta pa dodajte pelate i začinite solju i biberom, a potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i pustite da “krčka” još 15-ak minuta. Prema želji, možete ukuhati noklice, ali ne morate. Dobar tek!