Evo zašto je sada pravo vrijeme za izlet na Plitvička jezera

GREEN_300_listici_sredina

Spakirajte ruksake i krenite na put

Organizirani školski ili slični izleti u najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj svakako su najlakše rješenje za odlazak tamo, no izlet u individualnoj organizaciji uistinu je neprocjenjiv, posebice u ovim mjesecima, ali i mjesecima koji dolaze.

Jeste li ikada bili na Plitvičkim jezerima? Mnogi koji se sada prisjećaju odgovora, vjerojatno su mislima “potegnuli” sve do školskih dana kada je nekako najčešće da smo svi bili. Većina nas danas ovaj dragulj u Ličko-senjskoj županiji zaobilazi iz financijskih razloga. Kad krene sezona cijene porastu i kad se na taj izlet treba spremiti višečlana obitelj ili samo par, otprilike 300 kuna po ulaznici nije lako izdvojiti. Još u to uračunajte benzin, troškove autocesta, hranu koju ćete konzumirati tijekom puta i tako dođete do nemalog iznosa. Ovo vrijeme sada i iz tog je razloga idealno za svakoga jer cijene ulaznica u periodu još do zadnjeg dana ožujka iznose 80 kuna za odrasle, 50 kuna za studente, a parking se ne naplaćuje. Istina je da tijekom zimskih mjeseci kanjon donjih jezera zatvoren i obilazak je moguć stazama povrh kanjona i kosom stazom, no to vas neće spriječiti da se nauživate prekrasnih prizora prirode gdje bi svaki od njih mogao opasno konkurirati za najljepšu razglednicu. Također, iako je jedan dio parka u ovim mjesecima zatvoren, važno je pratiti stazu pod slovom B, no i bez cijelog otvorenog Parka duž nje vas očekuje dobrih 3 do 4 sata ugodne šetnje. I ne brinite, do velikog slapa je moguće doći i napraviti fotografiju za uspomenu.

Za one koji su prespavali školsko predavanje u autobusu na putu do Plitvica, a danas žale što su u udžbenicima preskakali rubriku ‘Za one koji žele znati više”, evo nekoliko povijesnih informacija. Park je najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka – jezera, zauzimaju tek nešto manje od 1 % površine Parka.
Jezerski sustav čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Zbog geološke podloge i karakterističnih hidrogeoloških uvjeta, jezerski je sustav podijeljen na Gornja i Donja jezera. Godine 1949. proglašeno je prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj, a 1979. godine Plitvička jezera dodana su na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Od 1997. godine područje Nacionalnog parka prošireno je i otad zauzima površinu nešto manju od 300 km2.

Nakon što stignete na Plitvice važno je da dođete na ulaz jedan na kojem kupujete ulaznice i krećete u šetnju koja će vas oduševiti. Plitvička jezera zimi uistinu su neprocjenjiv doživljaj, očišćena staza tek za koračanje, netaknut snijeg i krajolik koji će vam zauvijek ostati u sjećanju. Ono što vam svakako ide u prilog ako se sada odlučite na ovaj izlet je i nemalo važna stvar – to što turista gotovo da i nema, a opet ih ima ih dovoljno da se ne osjećate potpuno sami, iako ćete rijetko naići na njih. Najviše ljudi srest ćete spuštajući se niz B stazu na pristaništu broda koji je uračunat u cijenu karte i u zimskom rasporedu vozi svakih 30 minuta. Ako ste uranili ili ste taman zakasnili na ukrcavanje, također ne brinite jer tih pola sata idealno je vrijeme za okrijepu. Na pristaništu možete naručiti kavu, čaj, sendvič ili čašicu nečeg jačeg ukoliko vam je u pljoski ponestalo “domaće ljute”.

Nakon 15-minutne vožnje jezerom prelazite na drugi dio svoje šetnje ovim Parkom koje možete završiti vožnjom vlakićem (također uračunatim u cijenu) ili propješačiti još nekih 45 minuta do ulaza broj 1 što svakako mnogo više preporučujemo, jer jednim djelom puta vlakić ne vozi, a vi imate prilike to obići i nadisati se za kraj još svježeg, ali oštrog zraka. Odjenite se što toplije i obucite što adekvatniju zimsku obuću jer staza u nekim dijelovima zbog snijega može biti skliska. U naselju Mukinje, tik pored Parka možete zasititi svoje sanjkaške apetite, no ako ste ujedno i gurmani kao mi, onda možete i isprobati neki od ličkih specijaliteta, vjerujemo kako ćete guštati u svakom zalogaju s pogledom na prirodu.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.