Znanstveni eksperiment

Eksperiment s mokraćom dao važno otkriće: Rezultat će utjecati na razvoj električnih vozila

GREEN_300_listici_sredina

Razvoj baterije za električna vozila

Znanstvenici tvrde da mogu povratiti čak 97% kobalta iz baterije, koristeći pri tome bezopasne kemikalije.

Znanstvenici su eksperimentirali s mnogim vrstama materijala s nadom da će učiniti baterije za električna vozila, njihovo skladištenje i recikliranje učinkovitijima. Jedan od najnovijih proboja, razvijen od strane tima sa Sveučilišta Linnaeus u Švedskoj i Indijskog instituta za tehnologiju Madras u Indiji, proizlazi možda iz najneočekivanije tvari dosad: mokraće.

Nova metoda, koju su znanstvenici opisali u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu ACS Omega može se koristiti tijekom procesa recikliranja baterija za ekstrakciju vrijednih metala korištenih u litij-ionskim baterijama. Koristi tekući otapalo dobiveno iz mokraće i octene kiseline, glavnog sastojka octa. Znanstvenici tvrde da mogu povratiti čak 97 % kobalta iz baterije, koristeći pri tome bezopasne kemikalije i mnogo manje energije nego trenutačni procesi.

“Kombinacija lako dostupnih i relativno bezopasnih tvari i visoke energetske učinkovitosti daje našoj metodi potencijal za rad na ekstrakciji u velikom mjerilu”, rekao je Ian Nicholls, profesor na Sveučilištu Linnaeus, u priopćenju za medije. “S učinkovitijim i ekološki prihvatljivijim metodama, možemo ponovno iskoristiti vrlo značajan dio kobalta koji se već koristi, umjesto da ga rudarimo.”

Znanstvenici nisu otkrili odakle su dobili mokraću koju su koristili za eksperiment.

Kako električna vozila postaju popularnija, baterije na kojima rade postale su nešto poput kontroverznog pitanja. Iako električna vozila uzrokuju mnogo manje onečišćenja od tradicionalnih vozila na benzin, njihove baterije dolaze s nizom nedostataka – litij-ionske baterije, industrijski standard, oslanjaju se na rudarenje materijala poput litija, kobalta i bakra, što uzrokuje ogromno ekološko propadanje, piše TCD.

Zbog toga je ključno da se razvijaju učinkoviti procesi recikliranja ovih baterija, kako za industriju električnih vozila, tako i za naš planet. Industrija recikliranja baterija za električna vozila još uvijek je u početnim fazama, ali brzo napreduje – i više znanstvenih proboja poput ovog, koji pojednostavljuje proces, obećavaju njegovu budućnost.

PHOTOS BY: Unsplash.com Pexels.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.