markus-spiske-9uMBdrkJOag-unsplash

Zabrana fosilnih goriva: Na ulicama ovih država uskoro samo električni automobili

GREEN_300_listici_sredina

Cilj je smanjiti stakleničke plinove

Španjolska i Francuska potpisale su obećanje za prodaju vozila s nultom emisijom. Plan je tako smanjiti, a kasnije i eliminirati, emisije stakleničkih plinova.

U egipatskom gradu Šarm el-Šeiku, gdje se održava UN-ova konferencija o klimi (COP27), dvije su europske države dale obećanje da će zabraniti vozila na fosilna goriva. Tako su se našle na popisu potpisnika Deklaracije o vozilima s nultom emisijom (ZEVD), koja je pokrenuta još na prošlogodišnjoj konferenciji u Glasgowu.

Na španjolskim i francuskim ulicama tako uskoro nećemo viđati klasične automobile na dizel i benzil. Kako javlja Reuters, potpisnici spomenute Deklaracije, među kojima se nalaze države, lokalne zajednice i tvrtke, obvezali su se na 100 posto prodaju vozila s nultom emisijom do 2035. godina na vodećim tržištima, ali i do 2040. godine diljem svijeta.

Do sada je tu deklaraciju potpisano 214 potpisnika, a ubuduće će ju nadzirati nova grupa, Koalicija za ubrzavanje do nule, koja ima za cilj pomoći potpisnicima da svoja obećanja i ostvare. Cijela ideja prelaska na vozila s nultom emisijom javila se zbog smanjenja emisija stakleničkih plinova iz kamiona, automobila i drugi prijevoznih sredstava. No, ističu da je zrakoplovstvo i brodarstvo teže dekarbonizirati, no tehnologija niske emisije za manja vozila dobro je uspostavljena i brzo se širi.

Istraživanje koje je objavio Bloomberg pokazuju da će 2022. biti rekordna godina za prodaju vozila s nultom emisijom, pri čemu će električna vozila činiti 13,2 posto ukupne prodaje u prvoj polovici godine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.