Zero waste kuhinja

Ekološki svjesna kuhinja: Vodič za početnike koji žele smanjiti otpad hrane

GREEN_300_listici_sredina

Zero waste kuhanje

Možda vam je cilj u 2024. živjeti više u skladu s prirodom, a zero waste način života jedna je od opcija. Svoj zeleni način života možete započeti u kuhinji uz neke jednostavne savjete.

Još uvijek bacate koru povrća u smeće? Osjećate li se krivom kada vidite tu povrću koje vene na stražnjoj polici vašeg hladnjaka, ali nemate pojma što s njom raditi? Nažalost (ali možda i ohrabrujuće?), niste sami. Ako želite smanjiti otpad hrane, a ne znate gdje početi, možda možete krenuti od kuhinje. Ovo je lista savjeta koji će vas brže i lakše dovesti do zero waste načina života.

Upoznajte se s kompostiranjem

Kompostiranje može zvučati zastrašujuće jer vam zamisao da se ostaci hrane raspadaju u vašem malom stanu može stvoriti instant nelagodu. No, ako vam se sviđa ideja da stvorite besplatno hranjivo tlo za svoje sobne biljke, postoje ljudi koji su pronašli keativna i jednostavna ideja za kompostiranje u malim prostorima.

Budite kreativni s koricama povrća

Nakon što ogulite mrkvu, krumpir ili ciklu kora će završiti ili u smeću ili u kompostu. No, Alessandro poznatiji kao Spicey Moustache ima ideje kako napraviti čips od kore i mnoge druge savjete.

Nabavite kvalitetne posude (s poklopcem!)

A osim savjeta oko komposta, Spicey Moustache ima brojne savjete kako skladišitit svoju hranu. Za što vam je naravno potrebna odgovarajuća oprema. Ključ smanjenja otpada hrane je kupovina samo toliko svježih namirnica koliko znate da možete pojesti i njihovo pohranjivanje na način koji će ih održati svježima što je duže moguće.

Otkrijte čaroliju tekućine od slanutka

Kuhanje bez otpada je vježba u dekonstrukciji vaših prethodnih ideja o tome što funkcionira u kuhinji. Jedan od najelegantnijih primjera sastojka koji se može koristiti na milijun različitih načina je ona preostala tekućina u vašim staklenkama slanutka, koju vjerojatno bacate niz odvod. Jeste li znali da je možete koristiti kao zamjenu za jaja kako biste napravili veganske deserte, majonezu pa čak i koktele:

Spasite venuću salatu ovim trikom s ledom

Gotovo svako lisnato povrće može se spasiti s nekoliko kockica leda i malo vode. Ako primijetite da vaša lijepa glavica zelene salate izgleda malo naborano, isprobajte ove savjete od sestara Mei i Irene Li.

Smrznite sve!

Ako spadate u ekipu koja često baca hranu koja je postala ne jestiva, vjerojatno ne koristite svoj zamrzivač dovoljno! Postoji toliko toga što možete smrznuti i sačuvati, i toliko tehnika koje će vam olakšati upotrebu u budućnosti. Ako ste ikada razmišljali o tome kako nešto smrznuti – i što s time možete kasnije napraviti – svidjet će vam se Instagram profil Kate Hall pod nazivom “Can I Freeze It?”. Zagovornica prehrane bez otpadaka objavljuje novi video svaki petak u kojem objašnjava kako smrznuti određeni sastojak i zatim što možete napraviti s njim kad ga odmrznete!

Zabavite se eksperimentiranjem s novim receptima

Najbolji način da ostanete vjerni novom načinu života je da ga učinite zabavnim! Umjesto da se pritišćete da čuvate ostatke jer je to dobro za okoliš i želite biti dobar građanin svijeta, pokušajte promijeniti perspektivu. Neka čuvanje ostataka bude nešto što želite raditi jer je to dobar način za isprobavanje novih recepata i uživanje u kuhinji. Ako želite još više inspiracije, pogledajte Instagram račun Maxa La Manne. Kuhar s malo otpada prošle je godine objavio vegansku kuharicu nazvanu “You Can Cook This!” o tome kako pretvoriti 30 često bačenih namirnica u ukusna biljna jela.

 

PHOTOS BY: Pexels.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.