kutije kuhinja naslovna

Malim koracima do zero waste filozofije u kuhinji: Jednostavne i jeftine promjene

GREEN_300_listici_sredina

Život bez plastike

Davne 1950. godine u svijetu se proizvodilo 2,3 milijuna tona plastike, 2015. taj se broj popeo na 448 milijuna, a do 2050., napominje National Geographic, ta bi se brojka mogla dvaput povećati.

Prevelika količina plastike na Zemlji postala je ozbiljno ekološko pitanje jer proizvodnja jednokratnih plastičnih proizvoda nadmašuje našu sposobnost da ih zbrinemo na ekološki prihvatljiv način.

“Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot” ili na hrvatski parafrazirano – Reci “Ne”, smanji, ponovno koristi, recikliraj, kompostiraj (i to samo navedenim redoslijedom) najučinkovitija je metoda smanjenja otpada na godišnjoj razini, a koju predlaže i Bea Johnson, poznata zero waste aktivistica i autorica knjiga o ekologiji.

Iako se mnogima ovaj zadatak čini nemogućom misijom, smanjenje vlastitog otpada odličan je početak. Na primjer, promjenom nekih jednostavnih navika u kućanstvu. Evo nekih jednostavnih i svima izvedivih prijedloga koji neće zadati baš nikakav udarac niti na vaš kućni budžet.

“Ne”papirnatim ručnicima

Da, najjednostavnije je imati rolu papirnatih kuhinjskih ručnika i svaki put kada nešto uprljate, posegnuti za novim komadom upijajućeg papira. Papir zauzima četvrtinu svjetskih odlagališta smeća pa nije li bolje koristiti krpice koje možete načiniti od starih pamučnih majica.

Ako ih razrežete na manje komade, redovito ih ručno isperite u mješavini alkoholnog octa i vode i osušite – vaša krpica je ponovno spremna za korištenje.

Čuvanje hrane

Evo kako izbjeći Ziploc vrećice, alu-foliju, Tupperware i razne plastične kutije za pohranu hrane. Ovakva pohrana nije samo dobra zbog smanjenja plastičnoga otpada nego je riječ o zdravijim mogućnostima za skladištenje hrane.

staklena ambalaža

Sačuvajte staklene teglice! Riječ je o najjednostavnijem i najdostupnijem rješenju, a praktičo je jer hranu možete držati u hladnjaku, nositi na posao, spremati u smočnicu, čak nositi i na putovanje.

No hranu možete pohraniti u hladnjak i u loncu u kojem ste je pripremili ako imate dovoljno mjesta ili prebacite u manju zdjelu koju poklopite tanjurom.

Pranje posuđa bez otpada

Kod pranja posuđa cilj je izbjeći plastične boce s tekućim deterdžentom i obratiti pozornost na spužvice za pranje suđa. Spužve i četke izrađene od plastike oslobađaju mikrovlakna u otpadne vode (koja završavaju u oceanu), a ostatak završava na odlagalištu.

Za početak, bolje je kupovati velika pakiranja deterdženta za suđe i ulijevati ga u manje pakiranje, koje trajno koristite u kuhinji. Da, kupit ćete plastičnu bocu, ali će to biti samo jedna a ne njih deset.

Ako želite biti eko osviješteni, ovdje ćete morati uložiti koji euro više, ali vrijedi. Na internet možete naručiti spužvice za pranje suđa načinjene od tikvica – zovu se loofah. Kada ih smočite, ove se spužvice šire, jedna im je strana mekana, za pranje i brisanje, a druga je tvrđa, za ribanje.

Za razliku od plastične četke za pranje posuđa, na internet možete pronaći onu od drva i čekinja, koja je obično napravljena od bukve i prirodnih vlakana kokosove ljuske. Čekinje su jake i izdržljive, ali dovoljno nježne da se koriste za lonce, tave i sudopere – i biorazgradive su.

Pripazite na plastične boce

Većina proizvoda za čišćenje dolazi u plastičnim bocama, i to je tako beskorisno. Na sreću, postoje neki jednostavni načini da se izađe iz tog obrasca. Možete kupiti veću količinu čiste sapunice i koristiti je za većinu onečišćenja, i dalje je boca, ali jedna velika umjesto mnogo manjih.

staklene boce

Također, možete napraviti vlastita sredstva za čišćenje, koristeći sastojke koje već imate pri ruci:  soda bikarbona, čista sapunica i krupna sol.

I, na kraju, kupovina. Ako svaki put kada odete u trgovinu nosite sa sobom platnenu vrećicu, na godišnjoj ste razini već smanjili korištenje plastike koje nije zanemarivo. Osim platnene vrećice u torbi, ako za kupovinu koristite auto, dobro su rješenje složive kutije u prtljažniku, koje mogu biti načinjene i od tkanine.

Zapravo, kada jednom krenete razmišljati u smjeru reduciranja plastike, počet ćete primjećivati koliko smo njome okruženi i sami ćete potražiti povoljnija rješenja.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.