Dvojica dugogodišnjih prijatelja pokrenuli zajednički posao: Marko i Zvonimir izrađuju personalizirane i unikatne drvene kuće koje su dizajnirane za zdraviji život

GREEN_300_listici_sredina

Gradnja prirodnim materijalima

Pod imenom Igel dom, što u prijevodu znači Ježeva kućica, projektanti Marko Roškar i Zvonimir Jakelić dizajniraju i grade drvene kuće baš onakve kakve ste zamislili.

Danas sve više ljudi, osim o zdravijem načinu prehrane, razmišlja i o stvaranju zdravijeg i za prirodu održivijeg životnog prostora. Dok je tradicionalna gradnja kuća podrazumijevala cigle, beton i armature, na graditeljsku scenu ponovno se vraćaju “stari” i dobro provjereni materijali, kao što je drvo, slama, glina ili vapno.

Živjeti u kući, koja je izgrađena i izolirana prirodnim materijalima, prema iskustvima ljudi koji su sebi sagradili takve kuće, puno je ugodnije i zdravije, a prirodni materijali “dišu” u skladu s čovjekom i prirodom.

Dvojica prijatelja, projektanti Marko Roškar i Zvonimir Jakelić, nakon 20-ak godina rada u tradicionalnoj gradnji, odlučili su pokrenuti posao u kojem su spojili svoje znanje i način života, odlučili su graditi drvene kuće u kojima bi i oni sami željeli živjeti.

Posjetili smo ekipu iz Igel doma (ili Ježeva kućica) – kako se znakovito zove njihova tvrtka – na radnome mjestu, gradilištu, u Svetoj Nedjelji, gdje su upravo sastavljali drvenu konstrukciju za prvu naručenu kuću.

personalizirane kuće

No u njihovu slučaju ne vrijedi ona izreka “prvi mačići se u vodu bacaju” jer obojica iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo gradnje kuća, a Marko je za sebe i svoju obitelj izgradio upravo jednu takvu, drvenu, izoliranu drvenom vunom i visokoenergetski učinkovitu kuću.

Supruga i ja smo odlučili živjeti izvan grada

Kada su se Marko i supruga Sanja vjenčali, odlučili su svoju obitelj podizati u prirodi, daleko od gradske gužve pa su potražili imanje izvan Zagreba. Kako je Marko još od studentskih dana bio oduševljen drvenim kućama, a Sanja zdravom hranom i prirodom, složili su se da će sami sagraditi svoj dom – od prirodnih materijala.

“Živimo u drvenoj kući, ali ona još nije potpuno gotova. Gradimo je godinama jer smo sve odlučili raditi sami, majstore uopće nismo trebali”, kaže Marko. “I dok sam gradio svoju kuću, to mi se jako svidjelo. Drvo je tako predivan materijal, ne samo za živjeti u njemu nego i za baratati njime”, priča Marko kojem je nakon iskustva gradnje vlastite kuće došla ideja da od svega toga napravi posao.

personalizirane kuće

I onda je “iz paštete” iskočio Zvonimir

Nevezano od Marka, Zvonimir je razmišljao o izgradnji montažnih kuća od prirodnih materijala, a Marka je nazvao jer su u nekoliko navrata već prije surađivali. Kada su podijelili svoje ideje, shvatili su da mogu krenuti zajedno i odlučili udružiti znanje i iskustvo te krenuti s izgradnjom kuća od drva.

personalizirane kuće

S dečkima u ekipi je i Vlado koji s njima priprema materijale i radi majstorske poslove na gradilištu. I Zvonimir i Marko, ne samo što projektiraju svoje kuće pod imenom Projectiva, oni ih svojim rukama i sastavljaju te sudjeluju u svim fazama gradnje.

Ideja je da svaka kuća koja prođe kroz ruke Marka i Zvonimira bude jedinstvena i unikatna, potpuno prilagođena željama klijenta, od samog idejnog projekta, do materijala koji se koriste u izolaciji. Ekipa iz Igel doma grade drvenu konstrukciju, a klijent bira koje će materijale koristiti za izolaciju i fasadu, Marko i Zvonimir potrudit će se da se to i dogodi.

personalizirane kuće

Princip rada je da tijekom zimskog razdoblja godine osmišljavaju projekt, biraju materijale, mjere i pripremaju gradnju, a kada dođe toplije vrijeme, sa svim alatom i pripremljenim materijalima dolaze na lokaciju i sklapaju kuću – koja je gotova, kako kažu, za dva do tri mjeseca.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.