DSC02913

Domaća dizajnerica predstavila kolekciju inspiriranu jednom nevjerojatnom životinjom

GREEN_300_listici_sredina

Plod petogodišnjeg rada

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Često kada ljudi čuju riječ eko ili organski, misle na predmet neprivlačne estetike ili pak dosadne teksture tkanine. Uloga modnog kreatora u današnjem društvu je razbiti stereotipe i lažne masovne proizvodnje nekvalitetnih nosivih proizvoda, te suzbiti krive informacije svojim djelovanjem. Jedna kreatorica koja je u tome uspjela je Matea Bručić. Zavirite u njezinu novu ručno rađenu kolekciju...

Brand Buqele je sinonim za inovativan i kreativan modni dizajn koji u suštini uvijek teži funkcionalnosti i olakšavajućoj minimalističkoj estetici. Kolekcije ne prate standardne termine izbacivanja novih modela, već se individualno prilagođavaju budućim nositeljima (vlasnicima) što je do sada prepoznala strana, ali i sve više domaća publika i sada već dugogodišnji klijenti.

CHAMELEON, kako i sam naziv kolekcije sugerira: priroda, promjenjivost vizualnog dijela ove životinje/organizma bila je prvotna inspiracija, začeta kao tema diplomskog rada. “Odjeća je za mene kao kreatora i diplomiranog dizajnera modnog i tekstilnog dizajna, čovjekova druga koža, te kao takva trebala bi služiti njezinom nosiocu. Ona je svakako i transparent i medij u neverbalnoj komunikaciji s okolinom/okolišem, a u doba pandemija i vlastitih zdravstvenih izazova, za mene je postala kompleksna priča i stvaralaštvo krojeva, te odjevnih predmeta čija površina dijeli informacije ali i pruža zaštitu u istoj okolini“, rekla je dizajnerica Matea Bručić.


Za potrebe ove kolekcije kreirala je vlastiti uzorak odnosno print tkanine ograničene metraže, čime je cijela kolekcija limitirana na određenu količinu nosivih odjevnih predmeta, a time joj i daje ekološku i održivu stranu, jer svaki komad tkanine iskorišten je i pretvoren u koristan predmet. Redukcijom tekstilnog otpada nastale su ekološke maske, gumice za kosu, trakice i slični modni detalji.
Print je nastao iz srca šuma, gdje je Matea prikupljala otpale listove drveća, a zatim ih je japanskom tehnikom oslikavanja u tinti razvijala u unikatne otiske lišća tvoreći pritom harmoničnu i prozračnu kompoziciju. Tehnikom sitotiska ručno je otisnula motiv u inovativnim bojama na bazi vode čime je, kao i uvijek, pažnja usmjerena na smanjenje zagađenja voda i okoliša.


Kolekcija se sastoji od samo šest lookova koji se međusobno nadograđuju i tvore dinamiku samog stila. Predmeti koji su tik uz tijelo sačinjeni su isključivo iz 100% pamuka ili 100% svile, a na sebi nose dvije vrste motiva, termokromatskog ili izokromatskog printa, koji su odličan pokazatelj klimatskih promjena svoje okoline. Termokromatski print tako odaje temperaturu tijela i okoliša, te svojem nositelju odašilje ne samo poruku, već i vizualnu igru promjenjivih nijansi zelene boje motiva lišća.

Tu se mogu naći haljine, topići te majice minimalističkih krojeva koji u sebi nose pomno razrađene ideje kopčanja skrivenih magneta, zatvarača ili pak regulatora opsega čime je većina modela pogodna za različite konfekcijske veličine. Osim modela suknje i hlača koji su stvoreni iz tekstilnih blenda prirodnih vlakana s acetatima i primjesama umjetnih recikliranih vlakana, koja pritom predmetu daju veliku brzinu apsorpcije tekućine i ujedno su otporna na gužvanja, posebnu je pažnju usmjerila na gornje vanjske dijelove odjeće: jakne, ˝hoodice˝ i prsluke, te duže sportske balonere pri čemu je vrlo dominantan raglan kroj.


Stilski CHAMELEON bi se mogao svrstati pod sportsku eleganciju s ˝highlight˝ modelima kao što je haljina od osam slojeva svile.
Vanjski odjevni predmeti su naši oklopi, a u prirodi osim za kamuflažu/zaštitu mogu služiti i kao glas prisustva u gradskoj kulisi. Poput krijesnica, jakne svojim motivom lista sjaje u tami nakon što je izokromatska boja apsorbirala sunčevu svjetlost. O toj svjetlosti također ovisi i jačina samog sjaja, točnije intenziteta. Bitnost prirode uvijek dolazi do izražaja.

Boje koje prevladavaju kolekcijom su prirodni bijeli tonovi pamuka i svile, te tamnozelena boja listova i svijetlozelena boja čija se vibrantna površina uočava najviše u mraku. Time je zaokružen ciklus jednog dana i svih komponenti našeg okoliša. Chameleon je posebna kolekcija koja će biti lansirana u toku tekućeg mjeseca lipnja, a obuhvaća topliji dio godine, iako je prikladna i za ranu jesen.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.